Sokba került a magyarellenesség a televíziós műsorvezetőnek

Bíró Blanka 2020. február 12., 18:17

Háromszor ötezer lejnyi bírságot rótt ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács Radu Banciu műsorvezetőre, a tavaly február és április között a B1 televízióban elhangzott magyarellenes tartalmakért. A magyar közösség és a magyar politikum ellen uszító műsorok miatt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat tett panaszt.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója Fotó: Kocsis B. János

A jogvédelmi szolgálat közleményében felidézi, hogy a február 5-ei adásban Banciu arról beszélt, Kelemen Hunor egyetlen célja, hogy a magyarok által többségben lakott régiókban teljesen eltüntesse a román nyelv használatát. Az adásban bírálta az Országos Audiovizuális Tanácsot, az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot és az RMDSZ-t. A február 24-ei adásban a műsorvezető kizárólag az RMDSZ-t tette felelőssé azért, hogy Romániában „rosszul mennek a dolgok”.

{A}

Arról beszélt, hogy a szövetség eltulajdonítja Erdély egy részét, a magyar zászlót teszi hivatalos lobogójává, a magyar himnuszt pedig hivatalos párthimnusszá, hogy alkotmányellenesen korlátlanul használhassa Romániában. Az 1848-as magyar szabadságharcosokat „miniforradalmároknak” nevezte. Radu Banciu az április 7-ei műsorban Kelemen Hunor ukrajnai kitiltását kommentálta, és olyanokat mondott, hogy a magyarok mindig hangos botrányokat keltenek, és minden magyar lelkében izzik a románok elleni gyűlölet. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács mind a három műsor esetben megállapította a diszkrimináció tényét, és 5–5 ezer lej bírságot rótt ki a műsorvezetőre. Ezekért az adásokért az Országos Audiovizuális Tanács tavaly összesen 25 ezer lejre bírságolta meg a B1 televíziót.

Remélem, hogy az ügyben a két hatóság által kiszabott mintegy 8300 eurós bírság is hatással lesz arra, hogy a gyűlöletbeszéd visszaszoruljon Romániában

– mondta Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója.