Gianfranco Ravasi bíboros szenteli fel a Gyulafehérvári Főegyházmegye új érsekét

Székelyhon 2020. február 12., 16:38

Új főpásztora van a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségnek, miután Ferenc pápa elfogadta Jakubinyi György érsek lemondását és utódául kinevezte Kovács Gergelyt, akinek beiktatása február 22-én, 11 órától lesz a Gyulafehérvári Székesegyházban.

Kovács Gergely Csíkszentdomokoson, a Márton Áronról szóló konferencián. Február 22-én szentelik püspökké és iktatják be a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseki tisztségébe Fotó: Gecse Noémi

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség örömmel hozza mindenki tudomására, hogy Ferenc pápa kinevezte Kovács Gergelyt a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség élére, és ugyanakkor hálásan megköszöni Jakubinyi György érsek 29 éves vezetői szolgálatát a főegyházmegye élén – tájékoztat közleményben a Gyulafehérvári Főegyházmegye sajtószolgálata.

Mint írják, Kovács Gergelyt a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban február 22-én 11 órától tartott ünnepi szentmise keretében szentelik püspökké és iktatják be gyulafehérvári római katolikus érseknek. A főszentelő Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke lesz, mivel az új főpásztor a bíboros munkatársa és az említett intézmény hivatalvezetője volt. A két társszentelő Jakubinyi György nyugalmazott gyulafehérvári érsek, apostoli adminisztrátor és Miguel Maury Buendía, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa lesznek.

{A}

A Gyulafehérvári Főegyházmegyéről

A közleményben arra is kitérnek, hogy Kovács Gergely az 1009-ben alapított Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség 84. főpásztora. Emlékeztetnek, hogy a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség területe 58 234 km² (lakosainak száma 3 590 500 fő), ebből a római katolikusok száma 355 500. A főegyházmegye tizenöt főesperességében 253 plébánia található, 332 pap (ebből 33 szerzetes-pap) teljesít lelkipásztori szolgálatot.