Egyik óvoda megnyitás, a másik felújítás előtt

Gergely Imre 2020. február 12., 20:00

Még ebben a hónapban beköltözhetnek a gyerekek Gyergyócsomafalva új óvodájába – a létesítményben még pár kisebb munkálat van hátra. A községben egy másik óvoda nagyszabású felújítását is tervezik, ezt várhatóan nyáron kezdhetik el.

Fotó: Gergely Imre

A múlt év legjelentősebb beruházása volt Csomafalván a település Szászfalu nevű részén az új óvoda építése. A munkálat szinte teljesen befejeződött, még fűtésrendszerhez várnak egy alkatrészt, és az üzempróba után meg is történhet az átadása.

Az épületben két nagy, 64 négyzetméteres alapterületű terem várja az ideköltöző két csoportot, azaz 40 gyermeket,

egy harmadik terem pedig például anyák-napi előadások megrendezésének adhat helyet, vagy rossz időben tornateremként is használhatják – ismertette Márton László Szilárd polgármester. A bútorok, szőnyegek és más berendezés is a helyszínen van már, így egy takarítás után minden készen áll majd. A helyiségek mennyezete olyan magas, hogy a későbbiekben akár az is elképzelhető, hogy galériát is kialakítanak bennük és így akár napköziként is működhet az intézmény.

Fotó: Gergely Imre

Amint a polgármester elmondta, az óvodai csoportok mostanig a két korábban felújított iskolaépületben működtek és működnek jelenleg is, de a hatályos előírások miatt nem tartható tovább ez az állapot, ezért volt szükség az építkezésre, amely 1,8 millió lejes kormányfinanszírozással valósult meg az országos településfejlesztési program révén.

{A}

A község központjában található óvoda is nagyarányú átalakítás előtt áll. A több mint 110 éves, 1907-ben községházának épült ingatlan eléggé leromlott állapotban van, jó ideje készültek a rendbetételére. Ez most valósulhat meg a 2019-ben elnyert uniós finanszírozásból. A fejlesztés 3,5 milliós költségeiből 2,7 millió a nyert összeg, a különbözet a község önrésze lesz.

Az épület jellegzetes arculatát megőrzik, de a 21. század elvárásainak megfelelően újítják fel.

Itt óvodai és napközis csoportok is helyet kapnak, megfelelően felszerelt konyha és ebédlő is létesül, de a pincében egy sókamrát is kialakítanak, ami a gyerekek egészségére lesz jótékony hatással. A jelenlegi napközi felszabaduló helyiségeiben pedig bölcsődét hoznak létre. Ha a közbeszerzések és egyéb előkészületek is jól haladnak, nyáron kezdődik el az építkezés és a 2021-es tanév kezdetére nyílik újra az intézmény.