Megnézhetjük, sőt variálhatjuk is Székelyudvarhely idei költségvetés-tervezetét

Kovács Eszter 2020. február 12., 15:46

Egy új platform beindításával a városlakók is megérthetik, hogyan áll össze Székelyudvarhely költségvetése. Sőt, akár saját terveiket is összeállíthatják, tudatva a városvezetéssel, mire és mennyit kellene költeni.

Diákoknak mutatták be a városháza működését és a költségvetési platformot Fotó: Erdély Bálint Előd

A városháza honlapján elérhető interaktív platform gyakorlatilag olyan, mint egy játék – jegyezte meg Szilágyi István, a hivatal gazdasági igazgatója, hozzátéve, hogy komoly, pénzügyi játékról van szó, hiszen minden módosításnak következménye van.

A felületre rákattintva választhatunk, hogy áttekintjük a város idénre tervezett költségvetését, vagy magunk is szeretnénk alakítani a számokon. A költségvetés-tervező felületre kattintva pedig (rövid kérdőív kitöltése után) a tervezet bevételi és kiadási oldalainak különböző alfejezetei tárulnak elénk: áttekinthető, hogy milyen forrásból származnak a város bevételei, illetve hogy idén mire költenének. Mindkét oldalon vannak olyan kötött kategóriák (például a személyi jövedelemadóból származó, visszaosztott összegek, az állami költségvetésből származó célirányos összegek), amelyen nem lehet módosítani. Nem így például

a helyi adók és illetékek esetében, ahol a városlakó bejelölheti, hogy növelné vagy csökkentené azok mértékét.

„Minden módosításnál azonban arra kell figyelni, hogy például a bevételi oldalon tett változások befolyásolják majd a kiadásokat, tehát az oldal tetején látható mérleg kibillen az egyensúlyállapotból” – magyarázta az gazdasági igazgató.

{A}

Ugyanígy a kiadási oldalon is módosításokat hajthatunk végre, például az egyes alintézményeknél a működési költségen felül fejlesztésre, beruházásra szavazhatunk meg pénzt. Azonban ha a betervezetten túl például a Haáz Rezső Múzeum kiállítócsarnokának megépítésére vagy a városi könyvtárban a panorámás, üvegfalú kultúrkávézó létrehozására csoportosítunk át összegeket, akkor más kiadási tételektől kell elvennünk, vagy a bevételi oldalt növelnünk (például a helyi adók és illetékek mértékének növelésével).

Menthetők a javaslatok

A platform amerikai modell szerint készül, olyannyira korát megelőző Székelyföldön, hogy Európában egyelőre csak Barcelonában használnak ilyet – tudtuk meg. Előnye, hogy

bárki betekintést nyerhet a város éves költségvetésének tervezésébe, az egyszerűsített modell révén ez a bonyolult folyamat érthető válik.

Továbbá ha valaki úgy gondolja, hogy a rendelkezésre álló forrásokat másképp költené el, lehetősége van arra, hogy saját költségvetés-tervezetet hozzon létre – a munkát el lehet menteni, a rendszer pedig továbbítja azt a városvezetésnek.

„Az elmentett, elküldött tervezetek alapján világossá válik a városvezetés számára, hogy mi a lakosság igénye, esetleg az egyezik-e a polgármesteri hivatal és a polgármester terveivel. Az eredményeket az önkormányzati képviselő-testületnek is bemutatjuk” – hangsúlyozta Szilágyi István.

A tervezett számokról

A jövő héten megtárgyalandó városi költségvetés összértéke mintegy 86 millió lej, a kiadási oldalon a pályázatból finanszírozott beruházások összértéke 10 millió, a saját forrásból megvalósítandó beruházások értéke 9 millió 200 ezer lej. 2020-ban Székelyudvarhely egyebek mellett mintegy 7 millió lejt költene oktatási intézmények fenntartására, 3,3 milliót az úthálózat karbantartására, 1,4 milliót köztisztaságra és hulladékelszállításra, 1,1 milliót a zöldövezetek karbantartására, 900 ezer lejt közvilágításra, 2,2 milliót távhőszolgáltatásra, 2,8 milliót a helyi rendőrség működtetésére, 1,8 milliót a városi bölcsőde működtetésére. A polgármesteri hivatal működési költségét 17,5 millió lejre becsülik, és összesen 1,8 millió lejt szánnának a civil szervezetek pályázati alapjába.