Népmesehősök ihlette álarcokat várnak a gyerekektől

Hegyi Zsuzsánna 2020. február 12., 15:23

Álarckészítő pályázatot hirdetett a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ a városi farsang részeként. A gyerekek munkáit a téltemetésen állítják majd ki.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Óvodások, I–IV., valamint V–VIII. osztályosok számára hirdetett álarckészítő pályázatot a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ. Felhívásukban azt kérik, hogy funkcionális, tehát használható maszkot készítsenek a gyerekek, a kedvenc magyar népmesehős megformálásával.

Úgy gondoltuk, hogy a magyar népmesék tárháza annyira színes és kimeríthetetlen, illetve annyira gazdag a motívumvilága, hogy a gyerekek ebből kiindulva, fantáziájukat használva el tudják készíteni egy-egy mesehős álarcát, melyből kiállítást rendezünk

– ismertette Fórika Sebestyén, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ igazgatója.

{A}

A szervezők kérik, hogy az álarcot készítők törekedjenek arra, hogy minél természetesebb alapanyagokat használjanak fel a pályamunkákhoz, például szalmát, szárított gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat. Fontos, hogy az álarc felfüggeszthető legyen, ezért valamilyen akasztó kerüljön rá, és a hátoldalon mindenki tüntesse fel a teljes nevét, valamint az óvoda, csoport vagy iskola megnevezését, a lakcímét és egy elérhetőséget.

Egy pályázótól legtöbb két munkát fogadnak el.

A beküldési határidő február 17-e, hétfőn 18 óra.

Az álarcokat a Ferenczi Zoltán, Szabó Attila, Bíró Zsuzsanna alkotta zsűri értékeli majd. Ezeket díjazni is fogják a farsangtemetési programok részeként, február 21-én 18 órától. Ezt az eseményt előbb a gyerek-, majd a felnőtt táncház követi. Közreműködnek csíki fiatal zenészek, valamint Boros Béla és Boros Hilda. A farsang utolsó vasárnapján, február 23-án a Szent Miklós-templomi nagymisét követően, fél 12-kor lesz a már hagyományos farsangtemetők zajos, mulatságos felvonulása a Népművészeti Alkotóházhoz, ahol idén is előadják a Batthyány Ignác Szakközépiskola tanulói Cibere vajda és Konc király párharcát – összegezte Fórika Sebestyén. Ezen a rendezvényen gyergyói népzenészek közreműködnek majd.