Tálalva a malacpecsenye – újabb érdekes recept a Főnix Konyhától

Fülöp-Székely Botond 2020. február 12., 13:56

Igazán különleges kulináris élmény vár arra, aki malacból főz, de nem mindegy, hogy az állat melyik részét használjuk fel alapanyagként. Karácsony József, a Főnix Konyha séfje ezúttal a csontos malacpecsenye elkészítési módját tárja olvasóink elé, amelyhez köretként krumplisalátát javasol.

Csont, bőr és némi zsiradék is kell legyen a húson Fotó: Erdély Bálint Előd

Ha üzletben vásárolunk alapanyagot a malacpecsenyéhez, akkor hosszú húst kérjünk, amelyen a bordák is rajta vannak, mivel sütés során a csontok különösen finom ízt adnak az ételnek – fejtette ki Karácsony József, a Főnix Konyha séfje. Mint mondta, az is fontos, hogy némi zsiradék és bőr is legyen a húson, hiszen másképp kiszáradhat. Ha valaki éppen nem találna megfelelő karajt a hentesnél, akkor a tarja és a csontosan vágott combrész is finom alapanyag lehet – tette hozzá.

Sör és bor egyszerre?

Ujjnyi vastagságú szeletekre érdemes vágni a húst, hiszen ha megfelelően bánunk vele, akkor a sütőben megpuhul – magyarázta a séf.

A malachúst legalább négy-öt órával a sütés előtt fűszerezzük be, hogy jól vegye át az ízeket. Ehhez sót, borsot, köményt, fűszerpaprikát használhatunk, amelyeket érdemes összekeverni, mielőtt rászórnánk a húsra, nehogy túl erős hatást érjünk el. Persze olyan zöld fűszerekben is gondolkodhatunk, mint például a kakukkfű. Nedves pácot viszont nem érdemes alkalmazni

– fogalmazott. A pácolást követően megkenhetjük fokhagymapráddal, majd tehetjük is a tepsibe, amelybe mindenképp kell önteni két deci száraz fehérbort és ugyanennyi vizet az étel párolásáért.

„Persze sört vagy a két ital kombinációját is alkalmazhatjuk. Annyit kell tudni, hogy a sör a komló- és cukortartalma miatt karamellizál, nem ad különösebb ízhatást, a bor viszont igen. Én azért használok fehérbort, mert a vörös megfestené a húst” – osztotta meg lapunkkal. Ezután némi paradicsomot, paprikát és hagymát lehet vágni a páclébe – „mert ez nagyon finom, ha kimártjuk” –, mielőtt az egészet letakarnánk alufóliával és betennénk a sütőbe.

Négy-öt órával a sütés előtt érdemes befűszerezni a húst Fotó: Erdély Bálint Előd

A sütőt egyébként 120–140 Celsius-fokra kell beállítani, és nagyjából 35–40 percig sütni a húst.

Fontos, hogy ne állítsuk magas hőfokra a sütőt, mert akkor inkább pirulni fog a hús ahelyett, hogy párolódna és omlóssá válna

– így Karácsony. Az említett idő eltelte után a sütőt kinyitjuk, és a húst bekenjük az alatta lévő páclével, illetve szafttal, ami meggátolja, hogy kiszáradjon vagy odaégjen. Ezután újabb öt-tíz percig sütjük, de már 160 Celsius-fokon. „Ennél nagyobb hőfokot ne használjunk, különben kiszáradhat a hús” – jegyezte meg a szakember.

Köret és tálalás

A krumplisaláta az egyik legideálisabb köret a pecsenyék mellé, hiszen nem kell melegíteni, ugyanakkor a hús is fogyasztható hidegen – mondta karácsony József. Elkészítéséhez vékony szeletekre – „laskásra” – kell vágni a főtt pityókát, a vörös hagymát, valamint a főtt tojást és a csemegeuborkát. Ha esetleg különlegesebb köretet szeretnénk, akkor feldarabolt almapaprikát és olívabogyót is tehetünk bele. A hozzávalókhoz kevés citromlevet, ecetet, cukrot, olívaolajat és kevés vizet adagolunk, majd összekeverjük.

Érdemes arra is figyelni, hogy a krumplit külön fűszerezzük sóval és borssal, és csak ezután tegyük az ételbe.

„Így sem száraz, sem túl vizes nem lesz a pityóka, és jól mutat majd tálaláskor a salátánk” – fogalmazott a séf.

Az igényes tálalás is része a szakács munkájának Fotó: Erdély Bálint Előd

Tálaláskor nagy salátalevéllel díszítette az ételt, amely nemcsak látványelem, de el is fogyasztható. Hasonló szerepet kapott ugyanakkor a koktélparadicsom, a rozmaring, a petrezselyemzöld és a szeletekre vágott tojás is. Borsot, pirospaprikát is szórt, valamint fokhagymaprádot kent még a húsra, mielőtt a tányérra helyezte, majd mindezt balzsamecet-redukcióval tovább díszítette.

A malacpecsenyéhez száraz vagy félszáraz fehér-, esetleg rozé bort érdemes fogyasztani – tette hozzá a szakember.