Aggódik a szülői közösség a Kínából hazatért édesanya miatt

Antal Erika 2020. február 11., 21:30

Elérte a koronavírus miatti riadalom Marosvásárhelyt: a fertőzés veszélyétől tartva egy első osztályos marosvásárhelyi tanuló karanténba helyezését kérte az osztály szülői közössége, miután tudomást szereztek róla, hogy a gyerek édesanyja háromhetes kínai tartózkodás után tért haza.

Egyelőre megfigyelés alatt marad az édesanya és gyereke. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Kínából érkezett haza a napokban egy, a George Coșbuc Általános Iskola (az egykori 3-as számú iskola) első osztályában tanuló kisdiák édesanyja. Miután az osztály szülői közössége értesült erről, beadvánnyal fordult a tanintézmény igazgatóságához, kérve, hogy

a gyereket is tartsák megfigyelés alatt és ne engedjék iskolába járni, amíg le nem telik a koronavírusos megbetegedés lappangási ideje, tehát amíg bizonyossá válik, hogy nem hordozza a kórt.

{A}

A szülők aggódnak

„Nem elég karantén alá vonni az anyát, mert érintkezik otthon a gyerekével, aki viszont az osztálytársai között tartózkodik napi négy-öt órát. Ezért azt kértük, a gyerek is maradjon távol az iskolától, amíg el nem múlik a fertőzés veszélye” – mondta egy szülő. Az aggódó szülőknek ugyanakkor az is tudomásukra jutott, hogy

a kisdiák rokonságából több másik gyerek is ugyanabba az iskolába jár, így azt is kérték a tanintézet vezetésétől, hogy ezen gyerekek egészségi állapotára is fordítsanak nagyobb figyelmet.

Arra kérték őket, hogy amíg tart a megfigyelés, ne lépjenek személyes kapcsolatba a Kínából hazaérkezett anya családjával, kerüljék az érintkezést velük.

Otthonról tanulhat

Az első osztályos gyerek esetében az a döntés született, hogy ő két hétig otthon tartózkodik, Messengeren és WhatsAppon keresztül kapja meg a napi leckéit, ha pedig lejárt az elszigetelési idő és nem jelennek meg a fertőzés tünetei, visszatérhet az osztálytársai közé. Ezt megelőzően azonban az iskolaorvos alaposan megvizsgálja – tájékoztatta a Székelyhont az iskola igazgatónője. A tanintézményben eddig is ügyeltek a tisztaságra, a gyerekek egészségének megőrzésére, rendszeresen fertőtlenítették a kilincseket, padokat, mellékhelyiségeket, de most fokozottabban odafigyelnek a betegségek megelőzésére – mondta az igazgatónő.

A Maros Megyei Népegészségügyi Igazgatóság szóvivője, Gabriela Uifălean érdeklődésünkre elmondta,

a megyében nyolc olyan személyről tudnak, aki a közelmúltban tért haza Kínából, de nincs tudomásuk olyan Maros megyeiről, aki a koronavírusos megbetegedés tüneteit hordozza.

A népegészségügyi igazgatóság járványtanászai napi kapcsolatban állnak a karanténba helyezett, Kínából hazatért édesanyával, aki mindennap beszámol egészségi állapotáról, az esetleg felmerülő változásokról – tájékoztatták az iskolát, illetve a szülői közösséget. A családtagok elszigetelése önkéntes alapon történik, az orvosok javaslata szerint egy méter távolságot kell tartaniuk a megfigyelt személytől.

Több mint ezer halott

A hivatalos adatok szerint ezer fölé emelkedett a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak száma Kínában. A fertőzöttek száma egy nap leforgása alatt 2478-al emelkedett, összesen 42 638 fertőzöttről tudnak már a hatóságok, és 3996-an gyógyultak meg. A halottak és a fertőzöttek zöme továbbra is az ország középső részén fekvő Hupej tartományból való, ahonnan elindult a járvány.