„Mások számára is elfogadható” javaslatokat tettek a néppártiak

Kovács Eszter 2020. február 11., 17:25

Öt téma köré tömörülő, „pragmatikus, életszerű és mások számára is elfogadható” javaslatcsomagot állított össze a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő-testület EMNP-frakciója az idei városi költségvetésre vonatkozóan.

Hajdó Csaba és Ölvedi Zsolt Fotó: Kovács Eszter

Február utolsó előtti hetében tárgyal Székelyudvarhely 2020-as költségvetéséről a helyi önkormányzati képviselő-testület, ezért a Néppárt frakciója a napokban a polgármesteri hivatalnál is iktatta, illetve a másik két párt frakciójának is bemutatja a javaslatcsomagot.

„Önkormányzati képviselői tapasztalatunk azt mutatta, hogy hiába csinálunk hosszú listákat, amelyekbe mindent is befoglalunk, a végeredmény az, hogy belekavarodunk és a prioritásokat sem látjuk. A koncepció most más volt: öt olyan témát emeltünk ki, amelyek megvalósíthatók, elkezdhetők még idén” – magyarázta Hajdó Csaba. A néppártos képviselő hozzátette,

úgy válogatták össze a listán szereplő tételeket, hogy a frakciók között ne legyen nagy vita, hisz olyanokról van szó, amelyek egyértelműen minden székelyudvarhelyi számára nagyon fontosak.

„Pragmatikus, életszerű és mások számára is elfogadható. Ez lenne a 2020-as év közös minimuma. Nem látjuk, hogy milyen ellenérveket tudnának felhozni ellene” – jegyezte meg Hajdó.

A listán elsőként szerepel a közlekedés kérdése: a javaslatcsomagban szorgalmazzák, hogy a városvezetés konkrét lépéseket tegyen az észak-nyugati terelőút nyomvonalán megvásárolt területek hasznosítására, illetve – másodikként – szorgalmazzák, hogy

a város területén megvásárolt ingatlanokon (ha ideiglenesen is) alakítsanak ki parkolásra alkalmas felületeket.

„Telket vásárolnánk fiatal hazatérő családoknak. Jogi-pénzügyi folyamat ez, ha komolyan akarjuk, akkor viszonylag gyorsan lehet előre lépni. Meg kell nézni, hogy például Sepsiszentgyörgyön hogyan, milyen sikerrel működött ez a program” – sorolta Hajdó.

Az öregotthonként is működő hospice-központ létrehozása harmadikként szerepel a listán, egyértelmű, hogy 2020-ban ezt a beruházást nem lehet megvalósítani, jegyezte meg Hajdó. „Azt viszont szeretnénk, ha még idén kijelölnék a helyszínt, és elkészülne a megvalósíthatósági tanulmány.”

Gazdasági és oktatási cél az IT-munkaerőképzés megerősítése Székelyudvarhelyen:

az IT Park Projekt részeként előrehaladott tárgyalások zajlanak a Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel és más felsőoktatási intézményekkel is, ehhez a városnak épületet kellene biztosítania. Ezért a Néppárt frakciója azt kéri, hogy az erre a célra kijelölt épület (a volt UCECOM második emeletének) felújításához szükséges összeg szerepeljen az idei költségvetésben.

{A}

Amint Ölvedi Zsolt önkormányzati képviselő, az EMNP helyi szervezetének elnöke kifejtette, fontosnak tartják ugyanakkor a városi uszoda létrehozását is. Erre korábban ígéret volt, de igyekezet annál kevesebb, jegyezte meg Hajdó.

„Konkrétan a megvalósításért eddig csupán Gálfi Árpád tett lépéseket, a polgármester ugyanis elutazott Bukarestbe, és az uszodaprojektet felvetette az Országos Befektetési Ügynökség (CNI) beruházási listájára” – fejtette ki. A kormánytámogatás reményében tehát a néppártiak arra kérik a városvezetést hogy,

az uszodaépítést előkészítő dokumentációra szükséges összeget foglalják bele a költségvetésbe.

Továbbá, a városi sportstratégia létrehozását is sürgetik, valamint egy évente megrendezendő Székelyudvarhelyi Sportgála létrehozását is támogatnák.