Az erdőkben okozott jelentős károkat a vihar, és még nincs vége a készültségnek

Széchely István 2020. február 11., 15:39

A viharos szél veszélye miatt elrendelt sárga jelzésű meteorológiai figyelmeztetés okán szerda estig készültségben marad Hargita megyében minden hatóság és állami szerv, amely tagja a megyei sürgősségi bizottságnak.

Áramkimaradásokat és közlekedési fennakadásokat okozott a viharos szél Hargita megyében Fotó: Pinti Attila

Hargita megye esetében szerda este nyolc óráig meghosszabbította az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a viharos időjárás veszélye miatt elrendelt sárga jelzésű meteorológiai figyelmeztetést. A riasztást a hétfőn 14 órától kezdődő időszakra adta ki az ANM, és rövidesen meg is érkeztek az első sürgősségi bejelentések a hatóságokhoz.

Mint arról Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője a jelentések alapján beszámolt, hétfőn délután fél négy körül

fák dőltek az útra Gyilkostó közelében, de ezeket mintegy fél órán belül el tudták távolítani az útügyi vállalat alkalmazottai, felszabadítva az útszakaszt a forgalom előtt.

Más, az utakat érintő fennakadásokról nem kaptak bejelentést a hatóságok, elképzelhető, hogy voltak még fakidőlések, de azok nem okoztak komolyabb problémákat az utakon – mondta a szóvivő. Az áramellátás azonban nem volt zavartalan hétfőn,

több településen is áram nélkül maradtak a háztartások.

A hálózat műszaki meghibásodása Gyergyószentmiklóson, valamint a várostól egészen Gyilkostó településig okozott áramkimaradást, illetve Hargitafürdőn is, összesen mintegy 600 fogyasztó maradt áram nélkül – tájékoztatott Adrian Pănescu, kérdésünkre hozzáfűzve, hogy a jelentések szerint már elhárították a meghibásodást.

Sok csapadék nem volt, így hófúvások nem alakultak ki az utak mentén, de kedden hajnalban havas eső esett az udvarhelyi zónában, Gyilkostó környékén pedig csúszásmentesítővel kellett szórni a 12C jelzésű országutat, valamint Borszék és Gyergyóholló között a 15-ös jelzésű országutat a havazás miatt – közölte a prefektusi hivatal szóvivője.

{A}

A viharos szélre figyelmeztető meteorológiai riasztás miatt már hétfőn mintegy 13 ezer tűzoltót, csendőrt és rendőrt mozgósított a belügyminisztérium, hogy azonnal segíteni tudjanak, ahol arra szükség van. Hargita megyében is minden olyan hatóságnál, állami szervnél és intézménynél készültséget rendeltek el, amely tagja a megyei sürgősségi bizottságnak.

E hatóságok munkatársait szükség esetén otthonról is behívhatják

– fejtette ki Adrian Pănescu. A készültségre ugyanakkor a megye településeinek polgármesteri hivatalait is figyelmeztették, és megyeszerte bevetésre készen állnak az utakon hóeltakarítást végző járművek is.

Noha eredetileg a hétfő délutántól kedd este nyolc óráig tartó időszakra adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat, a sárga jelzésű riasztást kedden délelőtt a Kárpátok hegyvonulata mentén elhelyezkedő megyék, így Hargita, illetve Kovászna és Maros megye egy része esetében is meghosszabbították. Hargita megyében ezzel egy időben elrendelték a hatósági készültség meghosszabbítását is szerdán este nyolc óráig.

Fotó: Pinti Attila

A megyei prefektusi hivatal szóvivője azt is elmondta, hogy az elmúlt napokban tapasztalt erős széllökések miatt ugyan viszonylag kevés helyen dőltek fák az utakra, az erdőkben azonban jóval nagyobb pusztítást végzett a viharos időjárás.

Balánbánya és Csíkszentdomokos környékén is óriási erdős térségeket érintett a vihar, rengeteg fát kidöntött a szél,

de Gyergyószéken és Udvarhelyszéken is történtek hasonlók. Az erdészeteknél, illetve a közbirtokosságoknál jelenleg is zajlanak még a kárfelmérések.

A viharos időjárás, amely miatt a meteorológiai riasztást elrendelték, tulajdonképpen az Atlanti-óceán térségében kialakult Ciara nevű ciklon maradványa. A Ciara az óceánt átszelve vasárnap érte el Nyugat-Európát, ahol komoly károkat, áradásokat is okozott, majd hétfőn megérkezett a kelet-közép-európai térségbe.