Életszeretetről a betegek világnapján

Molnár Melinda 2020. február 11., 09:48

Az életet mindig védelmezni kell, üzeni Ferenc pápa a betegek 28. világnapján. A kiemelt nap célja nagyobb figyelmet szentelni a betegeknek, és a keresztény embert segíteni a szenvedés megértésében.

Kedden fél tizenegykor kezdődik a szentmise a csíksomlyói kegytemplomban Fotó: Pinti Attila

A (Szent) II. János Pál pápa által kezdeményezett, és a világegyházban 1993-tól február 11-én ült világnap arra emlékeztet, hogy 1858-ban ekkor jelent meg először a Szűzanya Soubirous Bernadett tizennégy éves francia lánynak a franciaországi Lourdes melletti Massabielle-barlangban.

Lourdes a kezdetektől a csodás testi és lelki gyógyulások helyszíne volt, ahová milliók zarándokolnak el. A jelenések helyén fakadt forrás napi 120 ezer liter vizet ad. A sok ezer megmagyarázhatatlan gyógyulás közül hetvenet ismert el csodásként a katolikus egyház.

{A}

A Szentatya minden évben üzenetet küld erre a napra, 2020-ban Máté evangéliumából vette a vezérgondolatot: „Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok és meg vagytok terhelve: én felüdítelek titeket” (Mt 11, 28). A pápa hangsúlyozza: az életet fogantatása pillanatától kezdve a természetes halál beálltáig védelmezni, tisztelni, szolgálni kell.

Együtt a Szűzanya oltalmában

A csíksomlyói kegytemplomban kedden tartják a gyulafehérvári főegyházmegye időseinek és járó betegeinek zarándoklatát. A 10 óra 30 perckor kezdődő szentmise végén kiszolgáltatják a betegek szentségét azoknak, akik előtte lelkileg erre felkészültek. Az otthon maradottak a csiksomlyo.ro honlap élő közvetítésével kapcsolódhatnak be a liturgiába. A katolikus templomokban az igénylők számára ünnepi szentmiséken szolgáltatják a betegek kenetét.