Csökkentenék a reptértranszferek árát, ha lenne törvényes módjuk rá

Barabás Hajnal 2020. február 11., 09:12

A három székelyföldi megyéből gyűjti össze utasait az egyik székelyudvarhelyi vállalkozás, amely transzferjáratokat biztosít a marosvásárhelyi, valamint a kolozsvári repülőtérre. A szolgáltatás azonban meglehetősen drága, ugyanakkor nehéz közpénzt fordítani ilyen célra.

A marosvásárhelyi repülőtérre továbbra is kisbuszokkal biztosítják a szállítást Csíkszeredából és Székelyudvarhelyről Fotó: Haáz Vince

Több olvasónk kereste lapunkat azzal a kérdéssel, hogy elindult-e már a rendszeres reptéri transzferjárat Csíkszeredából a marosvásárhelyi repülőtérre, amelyre egy tavaly decemberi cikkünkben utaltunk. A repülőtér igazgatója, Peti András egy székelyudvarhelyi vállalkozáshoz irányított, hiszen tavaly tartottak egy közös megbeszélést a székelyföldi önkormányzatok képviselőivel és a cég tulajdonosával a szolgáltatás biztosítását, illetve annak lehetséges támogatási módozatait taglalva.

Lefedi Székelyföldet

A székelyudvarhelyi vállalkozás vezetője érdeklődésünkre elmondta, valóban már mindhárom székelyföldi megyéből gyűjti össze az utasokat, akiket a kolozsvári, illetve a marosvásárhelyi repülőtérre szállít. Nyolc darab nyolcszemélyes autóbuszt működtetnek, és a marosvásárhelyi repülőjáratokat teljesen, a kolozsváriakat nagy részben le tudják fedni.

Egyelőre Csíkszeredából és Székelyudvarhelyről indulnak járataik, de felvesznek utasokat más településekről is,

akár Székelykeresztúrról vagy Szovátáról, ugyanakkor igény esetén a háromszéki és gyergyószéki utasok szállítását is megoldják. A cégvezető hozzátette, a közeljövőben szeretné megvalósítani, hogy Gyergyószentmiklósról is induljon közvetlen kisbusz az erdélyi repterekre. Azt is elmondta, hogy

nagyobb buszokat nem érdemes indítani, mert sokan saját autóval oldják meg az utazást, így a kihasználtság szempontjából a nyolcszemélyes buszok a legideálisabbak.

Az árakról érdeklődve megtudtuk, hogy Csíkszeredából Marosvásárhelyig 110 lej az út, azonban csoportoknak tudnak kedvezményt is biztosítani. Egy másik, ugyancsak reptéri transzferjáratokat biztosító cég honlapján hasonló árakkal találkoztunk, náluk a Csíkszereda és Kolozsvár közötti fuvar 140 lejbe, a Székelyudvarhely és Kolozsvár közötti pedig 120 lejbe kerül.

A szolgáltatás viszonylag drága,

ezért volt múlt év végén egyeztetés a székelyföldi megyei tanácsok képviselőivel, azonban nehéz törvényes módot találni arra, hogy közintézmény magáncéget támogasson az olcsóbb utaztatás érdekében.

Javaslatokat is elfogadnak

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke megkeresésünkre megerősítette, hogy egyeztettek tavaly  ősszel a reptéri transzfert biztosító székelyudvarhelyi cég vezetőjével, keresve azt a törvényes keretet, amelyben a megyei tanács is támogathatná ezt a szolgáltatást.

Fotó: Haáz Vince

„Jelenleg ezen dolgozunk, és minden jó szándékú javaslatot szívesen fogadunk a témában. A törvények azonban merevek, szigorú keretek között van megszabva, hogy az önkormányzatok miként működhetnek együtt magáncégekkel” – magyarázta. A megyei önkormányzat pedig nem indíthat olyan járatokat, amelyek elhagyják a megye területét, ugyanis a menetrend szerinti távolsági járatok a Román Közúti Hatóság (ARR) hatáskörébe tartoznak.

„Mindazonáltal a megyei tanácsnál fontosnak tartjuk, hogy a lakosoknak biztosítva legyen egy alternatíva, amivel eljuthatnak a repterekre, hiszen egyre többet utazunk. Az is

fontos, hogy minél többen vegyék igénybe a járatokat, hiszen így a jegyárak is olcsóbbak lehetnek,

és nem utolsósorban környezetkímélőbb is ez a megoldás. A turizmus szempontjából szintén előnyös lehet, hiszen a repülővel érkező turisták közül is többen ellátogatnának megyénkbe, ha volna közvetlen járat elérhető áron” – részletezte a megyei tanácselnök. Hozzáfűzte, a Visit Harghita applikációba is beépítenék a transzferjáratokat, hogy a turisták könnyebben juthassanak hozzá ehhez az információhoz.

{A}