HÁRIT: alkalmas fiatalokat szeretnének látni az önkormányzatokban

Bíró Blanka 2020. február 10., 17:29

Alkalmas fiatalokat szeretne az önkormányzati feladatok elvégzésére a 2020-as helyhatósági választások után a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT), mert amint a hétfői sajtótájékoztatójukon kifejtették, hisznek abban, hogy a változás a fiatalokkal kezdődik.

Alkalmas fiatalokat szeretne az önkormányzatokba juttatni a Hárit. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Kelemen Szilárd a HÁRIT elnöke kifejtette, 2012-ben és 2016-ban is elindították a „Száz fiatalt a háromszéki önkormányzatokba” programot,

tagjaik közül került ki többek között a jelenlegi mandátumban Mikóújfalu és Réty polgármestere.

Nemcsak önkormányzati képviselőkben gondolkodnak, hiszen a fiatal szakemberek szerintük a településmenedzser, tanácsadói tisztséget is be tudják tölteni.

Oltean Csongor a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke rámutatott, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) is megerősítette, hogy

minden településen, ahol az RMDSZ többségben van, bejutó helyen kell szerepeljen a listákon legalább egy fiatal és egy nő.

Oltean Csongor egyébként a civil szféra, az ifjúsági szervezetek és az önkormányzatok közötti partnerséget tartja a legfontosabbnak. A következőkben egy karaván részeként felkeresnek minden ifjúsági szervezetet, arra kérik őket, jelöljenek a tagjaik közül olyan fiatalokat, akik alkalmasak az önkormányzati munkára.

Önmagában nem elég fiatalnak lenni, hogy önkormányzati képviselő legyen valaki

 – pontosított Grüman Róbert Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. Hozzátette, nem igaz, hogy a fiatalokat nem érdekli a politika, hiszen a közösségi oldalakon sokan nyilvánítanak véleményt, arról kell meggyőzni őket, hogy cselekvően vegyenek részt a közösségi életben.

Grüman Róbert elmondta, Háromszéken február 26-ig történik meg az RMDSZ-ben a polgármester-jelöltek nevesítése, március 4-ig véglegesítik az önkormányzati képviselők listáját.