Elindulhat a rezidensképzés Csíkszeredában

Iszlai Katalin 2020. február 10., 21:34

Oktatókórházzá válik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, miután az egészségügyi minisztérium elfogadta az intézmény jelentkezését azon kórházak közé, amelyekben rezidensképzés folyhat.

Fotó: Gábos Albin

Jóváhagyta az egészségügyi minisztérium a rezidensképzést a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban – jelentette be egy hétfői sajtótájékoztatón Konrád Judit kórházmenedzser. Mint emlékeztetett, a rezidensképzésre vonatkozó megújult jogszabályok értelmében az egyetemi központok mellett az arra alkalmasnak ítélt megyei kórházakban is lehetőség van a rezidensek képzésére. A csíkszeredai kórházban a minisztérium 19 szakot határozott meg, amelyekben képezhetik magukat a fiatal szakemberek.

Konrád Judit arra is kitért, hogy a rezidensképzés jóváhagyásával oktatókórházzá válik a csíkszeredai intézmény, és amint ehhez a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel kötött kutatási együttműködés eredményei is hozzátevődnek, klinikai kórházzá válik majd. „Azt mondhatjuk, hogy

karnyújtásnyira vagyunk a kettes kategória elérésétől”

– szögezte le a kórházmenedzser.

Fotó: Gábos Albin

Adrian Dobrică mellkassebész szakorvos, a csíkszeredai kórház műtőblokkjának vezetője váratlannak, de teljesen megérdemeltnek nevezte a minisztérium döntését. Elmondása szerint a kettes fokozat elérésének talán a rezidensképzés jóváhagyása volt a legnehezebben elérhető feltétele, mivel erről minisztériumi szinten döntenek.

A kedvező elbíráláshoz meglátása szerint Andrei Baciu, az egészségügyi minisztérium államtitkárának decemberi látogatása is hozzájárult,

aki saját szemével győződhetett meg, hogy a kórház megfelel a feltételeknek a személyzet és a felszereltség szempontjából. Hozzátette, olyan eszközöket vásároltak az elmúlt időszakban, amelyek sok esetben a nagy egyetemi központokban is hiánycikknek számítanak, és az intézményben tevékenykedő összetett személyzet is kiemelkedő: a szív- és érsebészetet leszámítva minden szakterületet lefednek.

Fotó: Gábos Albin

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a hétfői eseményen annak fontosságát emelte ki, hogy a fiatal orvosok Csíkszeredába vonzásában nagy lehetőséget jelent a rezidensképzés biztosítása.

„A megyei tanács részéről ugyanakkor ez egy kihívás is, mivel bele kell húznunk az orvoslakások építésébe. Ebben a tekintetben várjuk a csíkszeredai önkormányzat döntését is, hiszen két évvel ezelőtt azt ígérték, hogy átadnak területeket, amelyekre építkezni tudunk. Ha ezt sürgősen nem teszi meg a város, akkor más irányba kell elmozdulnunk” – nehezményezte Borboly.

Fotó: Gábos Albin

A sajtótájékoztató második felében egy tavalyi beruházásról számoltak be a kórház illetékesei, mégpedig az intézmény élelmezési egységének a felújításáról. Konrád Judit rámutatott, nagyon fontos szerepet játszik a kórház életében ez az egység, amelynek felújítása már időszerű volt. A konyhában egyebek mellett három főzőkályhát és három üstöt cseréltek ki, valamint az elszívó és fűtő ventilációs rendszert.

„Megteremtettük ugyanakkor az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelő körülményeket.

Már egy éve, hogy a külső részlegekhez adagonként csomagolt, egyszer használatos kiszerelésben jut el az étel, ezt szeretnénk kiterjeszteni idén a főépületben lévő osztályokra is”

– sorolta a kórházmenedzser. Arra is kitért, hogy az elkészítés körülményei mellett a minőségen is javítottak, illetve a menü összeállításában is újdonságok bevezetését tervezik a jelenleg felszolgált 98 menü mellé.

A konyha mellett az ebédlőt és a személyzet étkezdéjét is felújították.

Fotó: Gábos Albin

A kórház gazdasági igazgatója, László Botond a fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, közel 380 ezer lejt fordítottak a konyha felszerelésének korszerűsítésére. Ezt a kórház saját jövedelméből fedezték, az étkezde felújítását viszont minisztériumi támogatásból valósították meg, amelynek az önrészét a megyei tanács biztosította. Emellett azt is elárulta, hogy ebben az évben további konyhai eszközök beszerzését tűzték ki célul 126 ezer lej értékben.

Rezidensképzési szakok

Az egészségügyi minisztérium által rezidensképzésre jóváhagyott szakok a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban: kórbonctan, aneszteziológia és intenzív terápia, kardiológia, mellkassebészet, bőr- és nemigyógyászat, járványtan, gyógyszerészet, gasztroenterológia, sürgősség, belgyógyászat, törvényszéki orvostan, idegsebészet, neurológia, onkológia, ortopédia és traumatológia, gyermekgyógyászat, pszichiátria, radiológia és reumatológia.

{A}