Mozgalomba tömörülnek a politikából kiábrándultak Székelyudvarhelyen

Kovács Eszter 2020. február 11., 11:18

Kezdeményezték ugyan, de nem biztos, hogy a helyhatósági választásokig bejegyzik a Székelyudvarhelyért Párt elnevezésű alakulatot, amelynek egyik alapítója Gálfi Árpád polgármester. Időközben még tavaly létrejött a Tiszta Kezekkel Székelyudvarhelyért Mozgalom.

Mintegy hatvanan vettek részt a civil szervezet első gyűlésén Fotó: Tiszta Kezekkel Székelyudvarhelyért Mozgalom

Kezdeményezték január 23-án a megalakulását, de mind ez idáig nem jegyezték be a Székelyudvarhelyért Pártot, közölte kérésünkre Ember Attila. A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal munkatársa (aki a 2016-os választásokon az EMNP-MPP koalíció kampányfőnöke volt) a bejegyzésre váró párt egyik alapítója, mellette még Gálfi Árpád polgármester és Tamás Béla neve szerepel alapítóként a bukaresti törvényszék honlapján.

Hosszas a folyamat

„A párt megalakulását kezdeményeztük, bejegyzési kérelmét, alapszabályzatát és minden megalakuláshoz szükséges dokumentumot benyújtottuk Bukarestben, de még az elbírálás időpontja sincs kitűzve” – nyomatékosította Ember Attila. Hozzátette:

Gálfi Árpád, ha akarna, akkor sem tudna olyan párt színeiben indulni, amely nem létezik, és „erősen kérdéses, hogy ezt a pártot be fogják-e jegyezni a választásokig”.

Mint ismeretes, Gálfi Árpád 2016-ban MPP-tagként, az EMNP-MPP koalíció színeiben nyert mandátumot, azonban tavaly – röviddel azután, hogy bejelentette, idén újra jelölteti magát a választáson – kizárták a Magyar Polgári Pártból. 

Időközben azonban megkezdte tevékenységét a Tiszta Kezekkel Székelyudvarhelyért Mozgalom, a tavaly december 20-án bejegyzett civil szervezet, amelynek első, múlt heti gyűlésén szintén Ember Attila volt a házigazda. „A mozgalmat nem a január végi pártindítás mellett keltettük életre” – hangsúlyozta a kezdeményező. Mint kifejtette,

a civil szervezet nem politikai céllal jött létre, hiszen szimpatizánsainak, a céljaikkal és értékrendjükkel egyetértőknek a jelentős többsége hallani sem akar a politikáról, kiábrándultak mindenből, ami politika.

{A}

Mégis minek a mozgalom?

Felmerül azonban a kérdés: ha nem a helyhatósági választásokra készülve, és nem politikai céllal, akkor mégis miért jött létre a Tiszta Kezekkel Székelyudvarhelyért Mozgalom? A mozgalom Székelyudvarhely és a székelyudvarhelyiek közösségi ügyeit hivatott szolgálni, kaptuk válaszul Ember Attilától.

Mozgalmunk szeretne lehetőséget biztosítani minden olyan székelyudvarhelyi polgárnak, aki csalódottan eltávolodott a közösségi tevékenységektől. Nem pártok, nem érdekképviseleti szervezetek ellen jöttünk létre, hanem új lehetőséget kínálunk a közösségi munkában való részvételre

– magyarázta. Mint megtudtuk, céljuk „egy pártokon felülemelkedő összefogás létrehozása, illetve erkölcsi többlet biztosítása és megerősítése a székelyudvarhelyi közéletben, amely a város helyi és közösségi érdekeit favorizálja az országos politikai érdekekkel és országos kiterjedésű politikai csatározásokkal szemben”. A szervezet első ülését február 6-án tartották, az eseményen mintegy hatvan meghívott vett részt, beleértve Gálfi Árpád polgármestert is.

Semmi köze a választáshoz

A mozgalomba való belépés nyitott. A tervezett tevékenységek között a felsoroltak mellett szerepel ügyintéző iroda működtetése, felnőttképzés, Gyere haza!, illetve Maradj itthon! nevű programok létrehozása, kulturális rendezvények szervezése, valamint együttműködés a vállalkozókkal, helyi civil szervezetekkel. A kezdeményezők továbbá határozottan elhatárolódtak attól, hogy kimondottan a választások kedvéért jött volna létre a civil szervezet.

A Tiszta Kezekkel Székelyudvarhelyért Mozgalom élettartamának, tervezett tevékenységének semmi köze nincs sem a mostani, sem a későbbi választásokhoz.

Nem titkoljuk, és nem titkoltuk, hogy mi egy olyan civil közösséget akarunk felépíteni és egyben tartani, amelynek tagjai hasznára tudnak lenni a városnak, és amelynek nagyon erős hangja és hatása tud lenni a mindenkori városvezetésre!” – summázott Ember Attila.