Elkészült, de még nem nyilvános a ditrói petíció

Gergely Imre 2020. február 10., 16:16

Felére csökkent a Ditrói Pékség termékeinek forgalma a gyergyószéki településeken, amióta kirobbant a botrány a Srí Lanka-i pékek alkalmazása nyomán, a cégnél pedig nem jelentkezett új munkavállaló. A tiltakozók petícióját kedden fogják bemutatni.

A falugyűlésen elhatározták, hogy petíciót nyújtanak be a pékséghez. Nemrég öltött formát a dokumentum, de még nem nyilvános. Archív Fotó: Beliczay László

Petíciót fogalmaznak meg a Ditrói Pékség vezetői felé, abban részletezik majd sérelmeiket és elvárásaikat a falubeliek – ezzel a döntéssel zárult a február 1-jén lezajlott lakossági fórum. 

A petíció a múlt héten elkészült, a falu alá is írta, de még ma nem szeretnék erről többet mondani

– válaszolta megkeresésünkre Biró Károly segédlelkész hétfőn. Annyit még közölt, hogy személyesen vitték a panaszlevél szövegét az emberekhez, és így történtek meg az aláírások.

Az ázsiai vendégmunkások alkalmazása miatt felháborodott ditróiak szószólójaként ismerté vált segédlelkész hozzátette:

kedden délután minden más kérdésre is válaszol és a petíció szövege is nyilvános lesz, de addig azonban nem kíván többet nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

Puskás Elemér polgármesterrel is kedden fogják ismertetni a Ditrói Pékség vezetőinek címzett levelet. Amint elmondta, a községben lényegesen javult a hangulat, megnyugodni látszanak a kedélyek a február elsejei falugyűlés óta, – persze a feszültségek nem szűnnek meg teljesen 1-2 hét alatt – tette hozzá.

A polgármester közölte, az önkormányzati munkát is visszavetették a történtek, a helyi költségvetés előkészítésével is lemaradásban vannak, most azon dolgoznak, hogy pótolják azt miatta kiesett munkát.

A falugyűlés óta érdemi fejlemény nem történt a pékségnél

– mondta el Köllő Csaba, a vállalat vezetője. Ami lényeges változás, az, hogy a gyergyószéki helységekben

Gyergyószentmiklóson, Remetén, Szárhegyen és Ditróban is alaposan lecsökkent a Ditrói Pékség termékeinek forgalma. Az addigi kereslet felére érkeznek megrendelések a boltokból.

A lakossági fórumra írt levelében a pékség vezetői kijelentették, hogy amennyiben az állásokra helyi emberek jelentkeznek, lemondanak a külföldi munkaerő alkalmazásáról. Ebben az ügyben sincs változás. „Nemhogy pék, de még egy segédmunkás állásra sem jelentkezett senki. Új ember nem nyitotta meg a kaput” – mondja Köllő.