Nem elég a pénz az intézmények fenntartása mellett az új beruházások megkezdésére Maros megyében

Antal Erika 2020. február 10., 21:14

Az idei lesz a leggyengébb év a költségvetés szempontjából, Maros megyében jóval kevesebb pénz jut új beruházásokra, de az intézmények működtetésére is. A kormány új képlet szerint számolta a költségvetést.

A kórház fenntartása továbbra is prioritás a megyei önkormányzat számára Fotó: Haáz Vince

A Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnak 100 millió lejjel kevesebből kell gazdálkodnia – kezdte az egyik legfájóbb ponttal Péter Ferenc. Maros Megye Tanácsának elnöke hozzátette,

reméli, a kormány által megígért júliusi költségvetés-kiigazításkor sikerül a hiányokat pótolni.

{A}

Arra a kérdésre, hogy a hiányzó összeget miből sikerül kigazdálkodni, a tanácselnök annyit mondott, kollégáival most dolgoznak a költségvetésen, február 20-án pedig a testület elé terjesztik azt.

Egyelőre az alárendelt intézményeink működtetésére összpontosítunk

– mutatott rá az elnök. A Maros megyei önkormányzat alárendeltségébe húsz intézmény tartozik: a legnagyobbak a Maros Megyei Klinikai Kórház, a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság, de ide tartozik Transilvania repülőtér, az ipari park, a megyei könyvtár, a múzeum, a Maros Művészegyüttes, a filharmónia, a bábszínház, valamint a Látó és a Vatra szépirodalmi folyóiratok is.

Várni kell az új beruházásokra

Az összes, 2019-ben elkezdett projektet folytatják, a már elkezdett munkálatokkal sehol nem állnak le, az egészségügy és a közúti infrastruktúra továbbra is előnyt élvez– hangsúlyozta Péter Ferenc. Egyelőre a legsürgősebb tennivalókat, javításokat, felújításokat kell elvégezni, az új beruházásokkal sem várnak a költségvetés-kiegészítésig, előkészítik a terveket, megvalósíthatósági tanulmányokat, hogy amint lesz rá anyagi keret, azonnal meghirdethessék a közbeszerzési eljárásokat – mondta Péter Ferenc.