Az igényelt mennyiségnél majdnem tízszer kevesebb oltóanyagot kap Hargita megye

Széchely István 2020. február 10., 15:52

Az igényelt mennyiségnél majdnem tízszer kevesebb – alig több mint 500 – influenza elleni ingyenes védőoltást kap Hargita megye az egészségügyi minisztérium által nemrég megvásárolt oltóanyag-utánpótlásból. A megyei egészségügyi igazgatóság vezetője azt javasolja, aki teheti, vásárolja meg a vakcinát.

Aki teheti, vásárolja meg a védőoltást és adassa be magának, javasolja az egészségügyi igazgatóság vezetője Fotó: Veres Nándor

Járványos méreteket öltött a január utolsó és február első napjait magában foglaló héten az influenzás megbetegedések száma országszerte, ezért az elmúlt hét második felében kihirdette az influenzajárványt a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központja (CNSCBT).

Az egészségügyi minisztérium időközben újabb 35 ezer adag influenza elleni védőoltást vásárolt az ingyenes immunizálásra jogosultak – krónikus betegek, idősek, gyerekek – beoltására, a megyék száma, illetve népességük arányában történő elosztás alapján azonban

Hargita megye az igényelt mennyiségnél majdnem tízszer kevesebb oltóanyagot kap.

509 adag ingyenes oltóanyag érkezik a megyébe kedden, ezt az igénylések mértékének arányában osztják majd szét a háziorvosok között, ők pedig a legveszélyeztetettebb pácienseiket immunizálják majd az oltóanyag-utánpótlásból – tájékoztatott Tar Gyöngyi, a a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője. Ez a mennyiség azonban édeskevés, hiszen az igazgatóság az országos oltáskampányt megelőző igényfelmérés után a háziorvosoktól kapott utólagos kérések alapján még ősszel 4400 adag védőoltást igényelt utánpótlásként az egészségügyi minisztériumtól. A megyében már januárban elfogyott az oltáskampány elején a szaktárca által kiutalt 8690 adag oltóanyag.

{A}

A légúti, valamint az influenzás megbetegedések számának a jelentős növekedése kapcsán Tar Gyöngyi felhívta a lakosság figyelmet arra, hogy

az, hogy valaki nem tartozik az ingyenes oltásra jogosultak körébe, nem azt jelenti, hogy ő nem kellene beoltassa magát.

Számukra ajánlott megvásárolni a védőoltást gyógyszertárban és beadatni háziorvosukkal, különösen érvényes ez azokra az aktív dolgozókra, például bolti eladókra, akik munkájuk során sok emberrel kerülnek kapcsolatba – mondta. Így légúti panaszok esetén legalább az influenzát kizárhatják – fűzte hozzá Tar Gyöngyi, kitérve arra is, hogy a koronavírus globális terjedése miatt amúgy is tapasztalható az aggodalom a lakosság körében.

{P3}

Hargita megyében egyébként – akárcsak országszerte – nagyon megnőtt a felső légúti megbetegedések száma a legutóbbi, január utolsó és február első napjait magában foglaló statisztika szerint: megyeszerte 1894 esetet jegyeztek fel akkor, majdnem háromszor többet az előző heti 695-höz képest. Az igazolt influenzás megbetegedések száma meghatszorozódott az említett időszakban, 2-ről 13-ra nőtt, és azóta is folyamatosan érkeznek pozitív laboreredmények az influenza-gyanús betegek esetében – tájékoztatott Tar Gyöngyi.

Az influenzás betegek valós száma azonban ennél valószínűleg jóval nagyobb, ugyanis a betegek egy része nem megy orvoshoz, vagy esetében nem kérnek laborvizsgálatot, esetleg csak gyorsteszt alapján igazolják az influenzafertőzést.

Ezt erősíti az is, hogy pénteken már egy Hargita megyei iskolában is felfüggesztették az oktatást a megbetegedések miatt. Az egyik maroshévízi általános iskola vezetősége kérte az intézkedés elrendelését az egészségügyi igazgatóságtól – közölte az intézmény vezetője. Megjegyezte ugyanakkor, hogy sok más iskolában és óvodában is sok a hiányzó, de azokban nem igazolt influenzás megbetegedések okozták a hiányzásokat, ezért nem függesztették fel az oktatást.

Az utolsó heti statisztika szerint országszerte 7000 fölé nőtt az igazolt influenzás betegek száma, az influenzafertőzéshez köthető elhalálozásoké pedig elérte a 23-at. A székelyföldi megyékben mindeddig 4-en vesztették életüket a megbetegedés miatt.