Elsősorban fenntartásra költenek a csíkszeredai önkormányzat alintézményei

Barabás Hajnal 2020. február 10., 12:48

Nem készülnek nagyobb beruházásokra idén a csíkszeredai önkormányzat kulturális alintézményei, sem a Városi Sport Klub. A város által biztosított támogatás, valamint saját bevételeik többnyire csak a fenntartási, működési költségeket fedezik, kevés jut fejlesztésekre.

A régieket már kihordták. Az Erőss Zsolt Aréna nézőtéri székeit tartósabb darabokra cserélik Fotó: Gábos Albin

Nemrég fogadta el Csíkszereda önkormányzati képviselő-testülete a városhoz tartozó kulturális és sportlétesítmények költségvetését. Az alintézményeknél megkeresésünkre elmondták, idén nem terveznek jelentősebb beruházásokat, a fontosabb fejlesztéseket a korábbi években már elvégezték.

A Csíki Játékszín idén 4,05 millió lejből gazdálkodik. Mint Borsos Kinga aligazgatótól megtudtuk, ebből

3,4 millió lejt az önkormányzat biztosít számukra, a fennmaradó 650 ezer lej pedig a becsült saját bevételük.

Kiadásaik nagy hányadát, több mint 3 millió lejt a bérköltségek teszik ki, a többi pénzből a fenntartási és működési költségeket fedezik. Idén mindössze a tűzvédelmi rendszerükhöz tartozó víztartályt tennék rendbe az előírásoknak megfelelően, ezen kívül nem várható nagyobb fejlesztés, tavaly ugyanis a legfontosabbakat megoldották: felújították az épület tetőszerkezetét és villanyhálózatát, valamint újrafestették a belső tereket.

Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója idei költségvetésüket feszesnek jellemezte. Intézményüket közel 2,5 millió lejből tervezik fenntartani, ebből 2,04 millió lej a város hozzájárulása, 480 ezer lej pedig a becsült saját bevétel. A költségvetés jelentős hányadából a fizetéseket és működésüket biztosítják. Fejlesztésekre is különítettek el pénzt, 267 ezer lejt, amiből

mozgáskorlátozottak számára alakítanának ki felvonót a múzeumban,

továbbá a Mikó-vár hőközpontjában kicserélnék a négy kazán egyikét. Szintén idei elképzelés, hogy rendezik a múzeum hátsó udvarát. Az igazgató még megemlítette, hogy a zsögödi Nagy Imre Galériához villámhárítót szereltetnének.

{A}

András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója érdeklődésünkre elmondta, idén az önkormányzat 2,3 millió lejjel járul hozzá fenntartásukhoz, emellett 330 ezer lej saját bevétellel számolnak, nyertes pályázatok révén pedig újabb 300 ezer lejjel terveznek. A többi intézményhez hasonlóan náluk is

a bérköltségek képezik a kiadások legnagyobb hányadát, idén ennek összege 2 millió lej, működésre és fenntartásra 600 ezer lejt irányoztak elő, fejlesztésre pedig mindössze 20 ezer lejt.

Ők sem terveznek nagyobb beruházást. Az igazgató ugyanakkor hozzátette, múlt év végén 83 ezer lejre hang- és fénytechnikai eszközöket tudtak vásárolni, továbbá a Csoóri Sándor Alap, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával két 9 személyes mikrobuszhoz, valamint korszerű, nagy teljesítményű fénypulthoz jutottak.

Lászlófy Botond, a Városi Sport Klub igazgatója arról tájékoztatott, hogy idén az önkormányzat 4,1 millió lejt biztosít a klubnak, ezen kívül pedig saját bevétellel is számolnak. Ezek az összegek a hozzájuk tartozó létesítmények fenntartási költségeit és a sport szakosztályok (biatlon, cselgáncs, kézilabda, kosárlabda, műkorcsolya, úszás, tájfutás) működtetését fedezik. Ebben az évben ők sem terveznek nagyobb beruházást, az Erőss Zsolt Arénát is a tulajdonos önkormányzat újíttatja fel, a munkálatok tavaly kezdődtek és idén tavasszal fejeződnek be. Ehhez a felújításhoz csatlakozva

a VSK a csarnok nézőtéri székeinek kicserélését vállalta, amire 600 ezer lejt irányoztak elő.

Összesen 1200 széket készülnek beszerezni, a licitet már meg is hirdették az országos elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP). Mint az igazgató magyarázta, a régi műanyag székek könnyen törtek, és kényelmi szempontból sem voltak a legmegfelelőbbek, ezért azokat jobb minőségű, tartósabb székekre cserélik. A VSK ügykezeli egyébként az Erőss Zsolt Aréna mellett a Márton Áron Főgimnázium mögötti sportcsarnokot, illetve a Csíki Csobbanót is. Az uszoda tervezett költségvetése 1,5 millió lej, amiből 1,1 millió lej a becsült saját bevétel. Itt sem készülnek nagyobb fejlesztésre, tavaly sikerült kicserélni a rajtköveket és sávokat a medencéknél, idén már csak a karbantartási munkákat végzik el.