Vissza mindent: a marosi község vezetése Gyalakutáról visszavált Gyulakutára

Simon Virág 2020. február 10., 11:12

Helyi tanácsi határozat és pontos indoklás alapján szeretnék kérni a gyulakutiak, hogy a 2001-ből származó 1415-ös kormányhatározatban változtassák meg Gyalakuta nevét Gyulakutára, majd a nemrég kihelyezett helységnévtáblán is javítsák ki a település nevét.

Gyulakutát választják, de messze van még a táblacsere Fotó: Haáz Vince

Közel két hete új helységnévtáblákat helyeztek ki a marosszéki Gyulakuta község minden településére, a községközpont nevét pedig Gyalakutaként tüntették fel. Igaz ugyan, hogy az 1912-ig a Gyalakuta megnevezést használták és az idősek egy része most is gyalakutiaknak mondja magát, de a hivatalos iratokban már rég Gyulakuta a település neve. A brassói útügyi igazgatóság egy 2001-es kormányhatározatra hivatkozva tette ki a Gyalakuta elnevezést.

{K1}

Varga József polgármester a Székelyhon érdeklődésére másodszor is megerősítette, hogy

azt szeretnék, hogy ezután is a Gyulakuta név szerepeljen a helységnévtáblákon.

A polgármester felháborodását fejezte ki amiatt, hogy az országos útügy erdőszentgyörgyi kirendeltsége nem értesítette őket arról, hogy új táblákat helyeznek ki, és senkinek nem tűnt fel az elírás.

{A}

„Jó lenne kideríteni, de egyelőre nem sikerült, hogy az említett kormányhatározatban hogyan került a Gyalakuta elnevezés, az akkori vezetőségből ki mondta, illetve írta, hogy a községünk neve ez? Most, első körben, a község jegyzőjével való egyeztetés után egy helyi tanácsi határozatot fogadunk el, amelyben leszögezzük, alapos indoklással, hogy a község neve Gyulakuta. Majd ez alapján kérjük, hogy módosítsák az említett kormányhatározatban a Gyalakutát Gyulakutára. Ha ezt az eljárást elindítottuk, akkor kérni fogjuk az útügytől is, hogy cseréljék ki a táblákat” – mondta a községvezető, aki szerint bár az útügy sajtószóvivője azt nyilatkozta, hogy a helyi önkormányzatok felelőssége kicserélni a helységnévtáblákat, Gyulakutára erről soha egyetlen hivatalos átirat sem érkezett.