Még nem indokolták meg Rádulyék felmentő ítéletét

Kovács Attila 2020. február 10., 10:11

Nem lehet még tudni, hogy mikor lesz a másodfokú tárgyalás a Csíkszereda polgármestere és alpolgármestere elleni büntetőperben, ahol első fokon felmentő ítélet született. Az ítélet indoklására is várni kell.

Szőke Domokost és Ráduly Róbert Kálmánt a Maros Megyei Törvényszék felmentette Fotó: Haáz Vince

Semmilyen hivatalos információ nem jelent meg egyelőre arról, hogy mikor tartják a Ráduly Róbert Kálmán polgármester és Szőke Domokos alpolgármester elleni büntetőper fellebbviteli tárgyalását. A két elöljárót tavaly október 22-én mentette fel a Maros Megyei Törvényszék a hivatali visszaélés, érdekkonfliktus, illetve okirat-hamisításra való felbujtás vádjai alól.

{K1}

Az ítélet nem volt jogerős és a vádat képviselő Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) három nappal később élt is a fellebbezés lehetőségével – ez jelenik meg a bírósági eljárások adatait összesítő portálon.

{A}

A másodfokú tárgyalást a Marosvásárhelyi Ítélőtáblán kell lefolytatni, de hogy erre mikor kerül sor, azt még Ráduly Róbert Kálmán ügyvédje sem tudja. Kérdésünkre Milu Timoce ügyvéd csak azt tudta megerősíteni, hogy a vádhatóság fellebbezést nyújtott be a felmentő ítélet ellen.

Nem készült el még az ítélet indoklásának megszövegezése, ezt közölni kell az érintettekkel is

– magyarázta Timoce, aki szerint ezt követően tűzi napirendre a másodfokú tárgyalást az ítélőtábla. Kérdésünkre, hogy mennyire szokványos egy ilyen, több mint három hónapos várakozás a fellebbezés időpontjának kitűzésére, azt mondta, nem mondható rendkívülinek ez a helyzet, mivel az ítéletek indoklásának elkészítése gyakran hosszú időbe telik a bíróknak. Az ügyvéd az elsőfokú ítélet kihirdetése után azt mondta,

teljesen természetesnek tartják a felmentést, mert nem történt bűncselekmény, a fellebbezést illetően pedig úgy vélte, a DNA-nak nincsenek érvei, és korábban is téves feltételezésekre alapozta a vádakat.

Megcáfolt vádak

A két elöljárót a 2015 április végén végrehajtott házkutatások után vették őrizetbe, majd bűnügyi felügyelet alá kerültek. A tisztségviselőket azzal vádolták, hogy megkárosították a Hargita és Kovászna megyei ortodox püspökséget, amikor a Sapientia egyetemnek kiadott építkezési engedély kibocsátásakor nem vették figyelembe az ortodox templom műemlék jellegét – ezt kérdésünkre még akkor cáfolta Andrei Moldovan, Kovászna és Hargita megye ortodox püspöke. A polgármestert és alpolgármestert érintő második vádpont szerint 2007 és 2011 között Ráduly és Szőke több alkalommal hagyott jóvá indokolatlan kifizetéseket egy kataszteri felméréseket elvégző cég számára anélkül, hogy ezeket törvényes módon átvették volna.

A vádak között szerepelt, hogy jogosulatlanul használták országon belüli kiszállásra a hivatali gépkocsit, Szőke esetében egy ingatlanbérleti szerződés törvénytelennek vélt módosítása, illetve a taplocai borvízforrás melletti parkot elkészítő cégnek egy összeg indokolatlan  kifizetése. A per tárgyalását a DNA kérésére azért helyezték át a Maros Megyei Törvényszékre, mert a vádhatóság fenntartásokat fogalmazott meg a Hargita Megyei Törvényszék bíráinak pártatlanságával kapcsolatban. Az elöljárók végig kitartottak ártatlanságuk mellett, és elutasították az ellenük felhozott vádakat, a tanúk vallomásai is ezt erősítették meg.