Az Élősködők tarolt – az Oscar-díjak történetében először lett idegen nyelvű a legjobb film

Tamás Attila 2020. február 10., 08:06

Nagy meglepetésre az Élősködők (Parasite) kapta a legjobb filmnek járó díjat a 92. Oscar-gálán. A dél-koreai Bong Joon-Ho (Pong Dzsunho) filmje ráadásul úgy diadalmaskodott, hogy a legjobb idegen nyelvű film kategórájában is megkapta az aranyszobrot.

Az Élősködők stábja. Az idegen nyelvű film kategória mellett a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is vitték Fotó: Getty Images/Oscars

A díjra jelölt színészek között nem történt meglepetés, a négy legesélyesebbnek tartott színész kapta az elismerést, így a legjobb férfi főszereplő kategóriában Joaquin Phoenix győzött a Jokerben nyújtott szerepéért, a legjobb női főszereplő pedig Renée Zellweger lett Judy Garland megformálásáért a Judy című filmben. A legjobb férfi mellékszereplőnek Brad Pittet választották az Amerikai Filmakadémia tagjai, így Pitt megkapta élete első színészi oscarját. A legjobb női mellékszereplő a toronymagas esélyes Laura Dern lett, a Házassági történetben nyújtott alakításáért.

Bong Joon-Ho lett a legjobb rendező Fotó: Getty Images/Oscars

A legjobb rendező oscarját szintén a dél-koreai Bong Joon-Ho kapta, olyan rendezők elől happolva el a díjat, mint Martin Scorsese, Sam Mendes és Quentin Tarantino. Az Élősködők kapta ugyanakkor a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó elismerést, míg a legjobb adaptált forgatókönyv díját az új-zélandi Taika Waititi vihette haza a Jojo Nyuszi forgatókönyvéért.

{A}

A legjobb operatőr Roger Deakins lett az 1917 című, első világháborús dráma fényképezéséért, míg a legjobb vágásért járó Oscart az Aszfalt királyai vágói, Andrew Buckland és Michael McCusker kapták.

A legjobb díszlet Oscar-díját a Volt egyszer egy Hollywood... , míg a legjobb kosztümét a Kisasszonyoknak ítélte oda az Amerikai Filmakadémia, a smink és haj kategóriában pedig a Botrány került ki győztesen.

Brad Pitt megkapta élete első színészi oscarját Fotó: Getty Images/Oscars

A legjobb filmzene Oscar-díját az izlandi Hildur Guðnadóttir kapta a Joker zenéért, míg a legjobb dal kategóriában a Elton John és Bernie Tauphin vihették haza az aranyszobrocskát a Rocketman I'm Gonna Love Me Again című daláért.

A hangvágás kategóriában a Ford v Ferrari, míg a legjobb hangkeverésében az 1917 alkotói győztek, a legjobb vizuális effektek kategóriában pedig szintén az 1917 bizonyult a legjobbnak, leigázva Az ír, a Bosszúállók: Végjáték, a kilencedik Star Wars rész és az Oroszlánkirály vizuális effektekért felelős stábjait.

Laura Dern volt a legesélyesebb a női mellékszereplő kategóriában, amit sikerült díjra váltania Fotó: Getty Images/Oscars

A legjobb dokumentumfilmnek az American Factoryt választották, míg a legjobb rövid dokumentumfilm a Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl) című alkotás lett a filmakadémia döntése alapján.

Az animációs kategóriában a Toy Story negyedik része gazdagodott Oscar-díjjal, míg a legjobb animációs rövidfilm a Hair Love lett, a legjobb rövidfilm díját pedig a The Neighbors' Window alkotója vihette haza.

A díjazottak teljes listáját ide kattintva lehet megnézni.

A legjobb operatőr idén is Roger Deakins lett Fotó: Getty Images/Oscars

Az gála meglepetés-fellépője Eminem volt, aki a 2002-es 8 mérföld című filmje Oscar-díjas betétdalát a Lose Yourselfet adta elő. A gálán ugyanakkor megemlékeztek az elmúlt évben elhunyt filmes alkotókról, köztük az Oscar-díjas Mindenki produceréről, Udvardy Annáról. Az összeállítás alatt Billie Eilish a Yesterday című Beatles-számot énekelte.

Taika Waititi a legjobb adaptált forgatókönyvért vihetett haza Oscar-díjat Fotó: Getty Images/Oscars

Múzeumot nyit az Amerikai Filmakadémia

Az idei Oscar-gálán egy bejelentés is történt, Tom Hanks filmszínész ugyanis elmondta, hogy december 14-én nyílik meg az Amerikai Filmakadémia múzeuma Hollywoodban. Ahogy az MTI is írja, a 28 ezer négyzetméteres Academy Museum of Motion Pictures gyűjteményében több mint 12 millió fotó, 190 ezer film és videó, 80 ezer forgatókönyv és több mint 60 ezer filmplakát szerepel.