Jól sejtették a lakók, a megengedettnél jobban szennyezte környezetüket a fűtésszolgáltató

Fülöp-Székely Botond 2020. február 09., 19:01

Ötvenezer lejes büntetést rótt ki a Hargita Megyei Környezetőrség a székelyudvarhelyi Urbana Rt. vállalatra, miután a január végi vizsgálatok kimutatták, hogy a megengedettnél több káros anyagot bocsájt ki a Bethlen-negyedben üzemelő kazánjuk.

A vizsgálatok szerint valóban szennyezett a kazán Fotó: Erdély Bálint Előd

A polgármesteri hivatalnál és az Urbana Rt-nél is panaszt emeltek korábban a Bethlen-negyedi lakók, akik nemtetszésüket fejezték ki, amiért nem megfelelően működik a távhőszolgáltató Haáz Rezső utcai kazánja. Elsősorban

a füst és más égési termékek kibocsájtása miatt emeltek kifogást.

Ez alapján kérte a szolgáltató, hogy a hatóságok végezzék el a szükséges méréseket, ami január 20-án meg is történt.

{A}

A Hargita Megyei Környezetőrség válaszlevelét egy lakó osztotta meg a közösségi oldalán. Ebből kiderült, hogy 50 ezer lejre büntették a vállalatot, mivel valóban a megengedettnél több égésterméket bocsájtott ki az említett kazán. A bírság mellett ugyanakkor

kezdeményezték a szolgáltató környezetvédelmi engedélyének felfüggesztését, összesen hatvan napot adva a rendellenességek kiküszöbölésére.

A polgármesteri hivatal munkatársaitól megtudtuk, olyan gondokról van szó, amelyeket ez idő alatt ki lehet javítani. A közeljövőben fokozottan odafigyel a kazán működésére az intézmény, illetve a helyi rendőrség is, ellenőrzéseket terveznek.

Vizsgálatokat ugyanakkor magánházaknál is végeztek az elmúlt időszakban a helyi rendőrség, illetve a városháza munkatársai, és azt tapasztalták, hogy több háztartásnál is fával tüzelnek. Noha rendellenességet nem láttak, arra kérnek mindenkit, hogy ne fűtsenek műanyag, gumi, valamint más szintetikus ipari hulladékkal, hiszen ez törvényellenes.