Belefoglalná a bicikliutak építését a közlekedést szabályozó törvénybe

Bíró Blanka 2020. február 09., 17:17

Szerepeljen a bicikliutak kialakítása a közlekedést szabályozó törvényben – javasolja Benkő Erika. A sepsiszentgyörgyi RMDSZ-es parlamenti képviselő a kerékpárutak szabályozásáról szóló törvényjavaslatot nyújtott be.

Bicikliutak építésével válhatna biztonságosabbá a kerékpáros közlekedés. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A törvénykezdeményezés a sepsiszentgyörgyi városházával és a helyi civil mozgalmakkal való egyeztetés alapján született, és része egy több javaslatból álló „zöld csomagnak”, amelyet a politikus a következő időszakban terjeszt be. Benkő Erika szerint a közlekedést szabályozó törvényben szerepelnie kell a kerékpárutak kialakításának is, ezért kell módosítani és kiegészíteni a 2006-ban erre vonatkozóan elfogadott sürgősségi kormányrendeletet. Pontosítani és tisztázni kell a hatásköröket, hiszen

jelenleg gyakran előfordul, hogy a rendőrség a törvényi hiányosságokra hivatkozva akadályozza, hogy az önkormányzatok az adott lehetőségekhez igazodva, a meglévő infrastruktúra keretén belül hozzanak létre kerékpárutakat.

Az Eurostat tavaly közzétett adatai szerint Románia az Európai Unió legveszélyesebb országa a kerékpárosok számára, 2017-ben egymillió lakosra számolva tíz biciklis veszítette életét a közutakon, vagyis 191 kerékpáros halt meg.

{A}