Aggasztóan terjed a sertéspestis Erdővidéken

Bíró Blanka 2020. február 09., 15:22

Folyamatosan nő az afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznók száma és a gócpontok területe is növekszik – hívta fel a figyelmet a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője.

Erdőből, vaddisznóktól hurcolhatták be a fertőzést. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Sikó-Barabási Sándor arról tájékoztatott, hogy tavaly három gócpontot azonosítottak Háromszéken a házisertés-állományban, a kór 191 disznót érintett, ugyanakkor hat vaddisznónál mutatták ki a vírust,

idén azonban az esetek száma folyamatosan növekszik.

Az év elején két fertőzésgócot mutattak ki a házisertéseknél – Bölönben és Magyarhermányban – ahol tizenhat sertés pusztult el vagy kellett levágni. A főállatorvos szerint

aggasztó, hogy mind a két gazdaságba az erdőből hurcolták be a fertőzést.

A bölöni gazdaságban az egyik családtag vadász, és erdőgazdálkodásban dolgozik, így a szomszédos megyékben is járja az erdőt, ott, ahol nagymértékben pusztítja a vaddisznóállományt a sertéspestis. A magyarhermányi gazda pedig erdőszélen tartja és legelteti a juhait.

Sikó-Barabási Sándor azt is aggasztónak tartja, hogy míg tavaly csak elhullott vaddisznótetemekben mutatták ki a betegséget, idén már négy esetben a levadászott állatok is fertőzöttek voltak; a baróti, vargyasi, bardóczi és bölöni vadászterületeken is megjelent a kór, ami növeli a vírus terjedésének kockázatát.

{A}

A főállatorvos azt javasolja, hogy akik az erdőben dolgoznak, fát gyűjtenek, vadásznak, soha ne lépjenek be ugyanabban a ruhában, cipőben a háziállatok közé, hogy ne terjesszék a vírust. Ha a sertés megbetegszik, azonnal értesítsék az állatorvost, ne próbálkozzanak házi gyógymódokkal.

Jelenleg Romániában 26 megyében 267 településen 619 sertéspestisgócot tartanak nyilván. Másik tíz megyében csak a vaddisznóállomány fertőzött. A vírus 2017. július 31-én jelent meg Romániában, azóta 577 ezer sertést kellett elpusztítani, és 2957 vaddisznónál mutatták ki a fertőzést. Sikó-Barabási Sándor hangsúlyozta, a betegség emberre nem terjed, de súlyos gazdasági következményei vannak.