Fel kell mutatni a sikertörténeteket

Simon Virág 2020. február 09., 13:16

Az üzleti kapcsolatok kialakítása, egymás tevékenységének megismerése és nem utolsósorban Marosvásárhely, illetve Maros megye sikeres magyar vállalkozóinak bemutatása volt a célja annak a konferenciának, amelyet a hétvégén szerveztek meg Marosvásárhelyen.

Bessenyei Sarolta, a CED marosvásárhelyi irodavezetője és Szathmáry Zsolt, a St. Georgius Manager Club elnöke Fotó: Gálna Zoltán

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. és a St. Georgius Manager Club első alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei Vállalkozói Konferenciát, amelyen háromszáz cégvezető, üzletember vett részt Marosvásárhelyen, a Kultúrpalotában. Nyolcvanan érkeztek Magyarországról, Felvidéről és Délvidékről, de ott voltak az Erdély-szerte tevékenykedő magyar cégvezetők is.

A szakmai konferencián mezőgazdasági, élelmiszeripari, gép- és építőipari cégek képviselői vettek részt. Pénteken többek között a befektetői kihívásokról, a kis és közepes vállalkozásokra váró nehézségekről hallhattak előadásokat a résztvevők, ugyanakkor megismerhették a Wizzair sikersztoriját is, amit a marosvásárhelyi származású Abrán György, a légitársaság volt kereskedelmi igazgatója mesélt el. Hasznosnak bizonyult a Mikor menjünk exportra? választ kereső kerekasztal-beszélgetés is, amelyen négy – különböző országokból érkező – c égvezető mondta el tapasztalatait.

Bessenyei Sarolta, a CED marosvásárhelyi irodavezetője sikeresnek értékelte az első alkalommal megszervezett konferenciát és elmondta, szeretnének hagyományt teremteni a megrendezésével. Kiemelte, nemcsak egymás megismerésére teremtettek lehetőséget, hanem szakmai beszélgetésekre, akár vitákra is alkalmat nyújtottak.

Fotó: Gálna Zoltán

Pénteken délután tíz Maros megyei cégnél szerveztek látogatást, hogy a más vidékről érkezők helyben tájékozódhassanak a termékekről, szolgáltatásokról. Erre is nagy igény volt, hiszen az üzleti kapcsolatok kialakulását elősegíti, ha valaki nemcsak szórólapokról ismer meg egy-egy terméket, hanem élőben is megnézheti azt, beleláthat a gyártási folyamatokba.

A St. Georgius Manager Club elnökétől, Szathmáry Zsolttól megtudtuk, hogy már csütörtök este, az ismerkedések során üzleti kapcsolatok jöttek létre, felvidéki és magyarországi cégek találtak helyi forgalmazókat.

{A}

„Nagyon fontosnak tartottuk, hogy a konferencián sikertörténeteket is bemutassunk, hiszen rengeteg magyar vállalkozó él Vásárhelyen, Maros megyében, aki a szakterületén nagy sikereket ért el, de alig tudunk róla.

Maros megyében olyan cég is van, amelynek részvényei a tőzsdén vannak, erről is kevesen tudnak.

Fontosnak tartottuk elmondani, hogy a túl rég téli álmot alvó városban, Marosvásárhelyen a magyar vállalkozók összetartanak, fejlődni akarnak, üzleteket akarnak kötni. Azt akartuk elmondani – és úgy érezzük, sikerült –, hogy Marosvásárhelyre, Maros megyébe érdemes  eljönni, befektetni.”