Őrizetbe vettek egy fiatalt, akit a héderfáji harangláb felgyújtásával gyanúsítanak

Antal Erika 2020. február 09., 11:19

A rendőrség azonosított és őrizetbe vett egy személyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy felgyújtotta szombatra virradóan Héderfáján a református templom műemlék harangtornyát.

A harangtorony maradványai Fotó: Gálna Zoltán

A fiatalembert 24 órára őrizetbe vették, a kivizsgálást folytatják, a nyomozást a dicsőszentmártoni ügyészség végzi – tájékoztatott a Maros megyei rendőrség szóvivője.

Amint azt megírtuk, szombatra virradóan leégett a héderfáji református templom haranglába, a benne lévő két harang pedig megsemmisült. A helyi lelkész első perctől gyújtogatásra gyanakodott – tekintettel arra, hogy ez volt a hetedik gyújtogatós eset a faluban az utóbbi időszakban –, amit a szombati nap folyamán a rendőrség és a tűzoltóság is megerősített.

Nagy Csaba héderfáji református lelkész az MTI-nek azt mondta, a község polgármesterétől értesült a gyanúsított őrizetbe vételéről. Hozzátette, a 18 éves fiú egy dicsőszentmártoni szakiskola diákja, magyar nemzetiségű és egy neoprotestáns gyülekezet tagja. Hat éve költözött a faluba, ahonnan az édesapja származik. A lelkész úgy tudja, hogy a fiatalember beismerte tettét. Az indítéka nem ismert, de a lelkész szerint a fiú gyermekkora óta vonzódott a tűzhöz, és az utóbbi időben előszeretettel játszott tüzes videojátékokat.

A lelkész szerint a fiú őrizetbe vétele remélhetőleg lecsillapítja a faluközösséget, amely hetek óta retteg a tűztől. Héderfáján ugyanis november óta sikeres vagy sikertelen gyújtogatások egész sora történt. Ezen a héten a harangláb mellett a református egyház gondnokának a fóliasátra és a gyanúsított családjának a csűrje esett a lángok martalékául. Nagy Csaba hozzátette, korábban egy műanyag ökovécé égett le a faluban, és kétszer próbálták felgyújtani a haranglábat, akkor sikertelenül.

{K1}

{K2}

{A}