Ráadásban dőlt el a magyar–román hokicsata

Dobos László 2020. február 08., 19:00

Második meccsét is megnyerte a magyar férfi jégkorong-válogatott a nottinghami olimpiai selejtezőtornán. Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány együttese szombaton délután hosszabbítás után 3–2-re legyőzte a székely hokisokra épített romániai válogatottat.

Fotó: Szűcs Attila

A romániai együttes már az első kapura lövéséből, a 35. másodpercben megszerezte a vezetést, Trancă emberelőnyben, rövid sarokra lőtt korongja a magyar kapuban kötött ki (0–1). Egy percre rá egyenlített a magyar válogatott, egy kipattanót Sarauer közelről értékesített (1–1).

A folytatásban jó iramú mérkőzést láthattak a Motorpoint Arenába kilátogató – köztük számos magyar és román – nézők. Nagyobb helyzetek Románia kapujánál voltak, de az első szünetig az eredmény nem módosult.

A második játékrész csak nagy harcot hozott, újabb gólt nem.

Több gólhelyzet a romániai kapunál adódott, de Patrik Polc kapus mindent védett. A 45. percben átvette a vezetést a magyar válogatott: Sofrontól kapott kiváló passzt a középen jól érkező, 18 esztendős Papp Kristóf, aki egy csellel elhúzta a kapus mellett a korongot, majd a hálóba lőtte (2–1).

{A}

A játék képével ellentétben az 56. percben egyenlített a romániai együttes: a középen üresen hagyott Butocsnov tört kapura, kihasználta a sebességelőnyét, ziccerig korcsolyázott, majd egy testcsel után a kapuba lőtte a korongot (2–2).

Az ötpercesre tervezett ráadás csak 15 másodpercig tartott:

Hári kapott remek korongot Stipsicztől, felgyorsított, két védő között bekorcsolyázott, remek ütemben tálalta a korongot Erdélyi elé, aki közelről a hálóba bombázta (3–2).

A mérkőzés legjobbjainak Papp Kristófot, illetve Góga Attilát választották, majd a két csapat meghallgatta a magyar himnuszt.

A 22 tagú romániai keretből 15-en székelyföldiek Fotó: Szűcs Attila

Jégkorong, olimpiai selejtezőtorna, 2. forduló:
Magyarország–Románia 3–2 – hosszabbítás után (1–1, 0–0, 1–1, 1–0).
Gólszerzők: Andrew Sarauer (2.), Papp Kristóf (45.) és Erdély Csanád (61.), illetve Trancă Dániel (1.) és Anton Butocsnov (56.).
Kapura lövések: 43–24.
Büntetőpercek: 10–4.
Magyarország: Arany Gergely (Rajna Miklós) – Pozsgai Tamás, Stipsicz Bence, Hári János, Terbócs István, Erdély Csanád; Scott Macaulay, Szirányi Bence, Nagy Gergő, Sofron István, Papp Kristóf; Kiss Dániel, Garát Zsombor, Galanisz Nikandrosz, Andrew Sarauer, Csányi Karol; Szabó Bence, Benk András, Szita Donát, Tóth Richárd. Szövetségi kapitány: Jarmo Tolvanen.
Románia: Patrik Polc (Tőke Zoltán) – Góga Attila, Flinta Botond, Fodor Csanád, Roberto Gliga, Rokaly Szilárd; Gecse Hugó, Salló Alpár, Péter Balázs, Trancă Dániel, Molnár Zsombor; Pavlo Boriszenko, Jevgenyij Jemeljanyenko, Anton Butocsnov, Bíró Gergő, Vitalij Kiricsenko; Farkas Tamás, Györfy Tihamér, Rokaly Norbert, Mircea Constantin, Péter Zsolt. Szövetségi kapitány: Julius Pénzes.
Játékvezetők: Alex Dipietro (Svájc) és Anton Hladcsenko (Ukrajna), illetve Daniel Beresford (Nagy-Britannia) és Frederic Monnaie (Belgium).

Nagy-Britannia–Észtország – 20 órától.

Korábbi eredmények: Nagy-Britannia–Románia 4–3 és Magyarország–Észtország 4–1.

A vasárnapi program: 16 órától Észtország–Románia, 20 órától Nagy-Britannia–Magyarország.

A négyes torna győztese továbbjut a 2022-es pekingi téli ötkarikás játékok utolsó kvalifikációs körébe.