Csíkból Borboly Csabát jelölték a megyei tanács vezetőségébe

Iszlai Katalin 2020. február 07., 20:53

Borboly Csabát jelölte Hargita Megye Tanácsa vezetőségébe a csíki RMDSZ a Területi Küldöttek Tanácsának (TKT) pénteki gyűlésén. A jelenlegi megyeitanács-elnök 54 szavazatot zsebelt be a 61-ből.

Bíró Barna Botond és Borboly Csaba. Archív Fotó: Gábos Albin

Most már biztos, hogy nem lesz csíki kihívója Borboly Csabának a közelgő választásokon: az RMDSZ csíki területi küldötteinek tanácsa pénteki ülésén 54 igen szavazattal Borboly Csabát jelölte Hargita Megye Tanácsa vezetőségébe. A 61 szavazat között 3 nem és 4 érvénytelen voks volt – olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.

Én egy ilyen Csíkban hiszek, ennek a csapatnak vagyok büszke tagja, és egy ilyen megyét szeretnék továbbra is vezetni

– fogalmazott a szavazás utáni köszönetnyilvánításában Borboly Csaba.

{A}

A csíki jelölés azonban nem jelenti azt, hogy Borboly biztosan az elnöki pozíciót pályázhatja meg. Az RMDSZ miniparlamentje, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) által nemrég elfogadott határozat ugyanis egyebek mellett előírja, hogy megyei szinten kell meghozni a döntést a megyei tanácselnök és az alelnökök tekintetében. Mivel három területi szervezet van a megyében, a csíki, az udvarhelyi és a gyergyói, a három vezetőségi pozíciót egyenlően kell elosztani közöttük. A megállapodás szerint a három térség jelöltjeinek tárgyalniuk kell egymással, és közösen kell eldönteniük, ki melyik pozícióért indul.

Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke egy eheti sajtótájékoztatón kijelentette,

nem mondtunk le soha arról az igényünkről, hogy a tanácselnöki tisztségre javaslatot tegyünk.

Hozzátette, az udvarhelyszéki szervezet tárgyalóképes.

{K1}

Az RMDSZ gyergyószéki szervezete ennél egyértelműbben fejezte ki január végén, hogy igényt tart arra, hogy az általa javasolt személy legyen az RMDSZ jelöltje a megyei önkormányzat elnöki tisztségére. Barti Tihamér, a területi szervezet elnöke akkor úgy fogalmazott,

a gyergyószéki területi szervezet egyöntetűen egyetért abban, hogy ragaszkodunk ahhoz, hogy mi állítsunk jelöltet.

{K2}

Végül azt is érdemes megemlíteni, hogy az elnököt az éppen aktuális változat szerint nem közvetlenül a szavazópolgárok, hanem a frissen megválasztott megyei tanács tagjai választják maguk közül. Ahhoz, hogy Borboly ismét elnök lehessen, nem utolsósorban az is szükséges, hogy az RMDSZ megszerezze a testület többségét. Különben politikai alkukra kényszerül más pártokkal.