Önkormányzati öregotthont és uszodát is szeretne Székelyudvarhelyen az EMNT

Fülöp-Székely Botond 2020. február 08., 13:04

A székelyudvarhelyi költségvetés-tervezettel kapcsolatos elképzeléseit ismertette egy pénteki sajtótájékoztatón az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) helyi szervezete, ahol kiderült, hogy egyebek mellett városi fedett uszodát, hospice központot és önkormányzati öregotthont is szeretnének.

Több elképzelését is beiktatná a költségvetés-tervezetbe az EMNT Fotó: Erdély Bálint Előd

Fontos lenne, hogy a magyar pártok székelyudvarhelyi szervezetei összefogva segítsék a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) polgári kezdeményezését, amelynek lényege, hogy európai uniós eszközökkel segítsék a kontinens őshonos nemzeti közösségeit identitásuk megőrzésében – közölte Bíró Edith, az EMNT székelyudvarhelyi elnökségi tagja. Összesen egymillió aláírást kell összegyűjteni május 7-ig, az ügy tárgyalása érdekében.

Eddig online nagyjából hatvanezer támogatói szignót gyűlt össze és a papír alapon történt aláírások száma is meglehetősen csekély. Éppen ezért roppant nagy feladat áll a magyar közösség előtt, hogy kinyilvánítsa álláspontját – jegyezte meg. Hozzátette, a Vár utca 4. szám alatt bárki aláírhatja az íveket.

Amire nagy szükség van

Az EMNT helyi szervezetének határozott meglátása van arról, hogy milyen további elképzeléseket kellene beiktatni az idei költségvetés-tervezetbe – ezek képviseletére pedig a néppárti képviselőket kérték fel. Bíró Edith – aki maga is tagja a néppártos frakciónak – közölte,

nagy problémát jelent Székelyudvarhelyen az otthon élő, súlyosan beteg, sok esetben magukra maradt személyek gondozása. Éppen ezért létre kellene hozni egy úgynevezett hospice központot és önkormányzati öregotthont.

Ide természetesen a kisebb jövedelemmel rendelkező személyek is bekerülhetnének, az ellátás fő célja pedig a betegek életminőségének javítása, továbbá a testi és lelki szenvedéseiknek enyhítése lenne.

Nagy Pál, aki szintén néppártos elnökségi tag, elmondta, hogy

egy fedett uszodára is nagy szüksége lenne a városnak.

Ha ez megvalósulna, akkor az oktatási program részévé válhatna az úszás, ami a fiatalok egészséges életmódját segítené elő. Mindemellett sikeres sportolókat is lehetne nevelni.

Nagy arra is kitért, hogy az összeállítandó sportstratégiába be kellene iktatni, hogy Székelyudvarhelyen is legyen évi sportgála, ahol a legtehetségesebb személyeket díjaznák. A Városházi Hírlapot is megreformálná az EMNT, azt szeretnék ugyanis, hogy az havi rendszerességgel jelenjen meg, és el lehessen olvasni benne az aktuális önkormányzati határozatokat, valamint a különböző hivatali alintézmények programjait is.

{A}

Egy másik fontos céljuk a fiatalok hazajövetelének támogatása. Ehhez egyebek mellett ingatlanokat kellene biztosítani a szülőföldjükre hazatérő személyeknek a Studium-Prospero Alapítvány elképzelésének mintájára, amely lakásegyütteseket építtet a fiatal orvosok és színészek számára.

Az EMNT azt is szeretné, hogy a helyi magyar pártok közösen egyezzék meg a város főbb fejlesztési céljait, és a későbbiekben ezeket szem előtt tartva dolgozzon az önkormányzat, függetlenül attól, hogy mely szervezet, hány képviselője szerepel sikeresen a helyhatósági választásokon.

Bíró Edith rámutatott,

a jelenlegi elképzelés szerint a székelyudvarhelyi néppártosok nem szeretnének saját polgármesterjelöltet indítani a helyhatósági választásokon, inkább Gálfi Árpádot támogatják, amennyiben ő vállalja a megmérettetést.

Ettől függetlenül helyi képviselőjelölt-listát összeállítanak majd. Elképzeléseikről természetesen az MPP-vel is tárgyalni fognak, tekintettel arra, hogy szövetségre lépett a két párt.