Előválasztás Gyergyószentmiklóson: házról házra járnak

Gergely Imre 2020. február 07., 15:54

Mozgóurnás előválasztás lesz Gyergyószentmiklóson, erről döntött az RMDSZ városi szervezete. A jelöltektől egy rövid városfejlesztési elképzelést várnak, és az ezekben megfogalmazódó ötletek, javaslatok a helyhatósági választásokra készülő helyi RMDSZ programjában is tükröződni fognak.

Házhoz viszik az urnát. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Barti Tihamér, az RMDSZ Gyergyó területi szervezetének elnöke ismertette a városi szervezet csütörtöki döntését, amely szerint

mozgóurnás előválasztás alapján áll majd össze a júniusban esedékes önkormányzati választásokra indított képviselőjelöltek rangsora.

Ez azt jelenti, hogy március 5–12. között végigjárják a várost, és mindenhová bekopogva keresik fel az embereket, illetve kérdezik meg, hogy véleményt kívánnak-e nyilvánítani a jelöltállítás kérdésében.

{A}

Ezt megelőzően, február 20-ig kell jelentkezzenek a helyi RMDSZ-irodánál azok, akik önkormányzati képviselők lennének, vagy épp a polgármesteri széket szeretnék megszerezni. Ott vehetik át azokat az űrlapokat, amelyekre a voksoláson való induláshoz szükséges támogató aláírásokat kell gyűjteniük.

A képviselőségre pályázóknak 130, a polgármesteri tisztséget megcélzóknak pedig 400 szignót kell összegyűjteniük.

Az előválasztáson indulóktól emellett még egy rövid „választási program” megfogalmazását is elvárják, azaz pár mondatban vázolják, hogy milyen városfejlesztési elképzeléseket tűznek ki a mandátum négy évére. Amint Barti Tihamér kifejtette, az előválasztás célja, hogy a választási lista minél szélesebb közösségi akaratot tükrözzön, illetve a jelöltek elképzeléseit az önkormányzati választási programba is beillesztik majd.

Fontos tudnivaló, hogy az előválasztáson tíz nevet jelölhetnek meg a választók, a várhatóan ennél jóval hosszabb jelöltlistából.