Színes zsákokat kaptak a magánházban élők

Barabás Orsolya 2020. február 07., 14:41

Tájékoztatót és szelektív hulladékgyűjtéshez szükséges zsákokat juttatott el a gyergyószentmiklósi magánházakban élőkhöz az RDE Harghita Kft. A hulladékelszállítással és -feldolgozással megbízott szolgáltató célja, hogy csökkentse  a szemétmennyiséget az újrahasznosítással.

Szelektív hulladékgyűjtésre buzdítanak. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Tavaly december közepén döntött a gyergyószentmiklósi képviselőtestület arról, hogy januártól a korábbi 6,77 lej helyett 7,64 lejt kell fizessenek a magánszemélyek a hulladékelszállításért, a jogi személyeknek pedig köbméterenként 116,06 lejbe kerül a szolgáltatás áfa nélkül. A többlethulladék (háztartás és lebomló) elszállítására is van lehetőség, ehhez 120 literes, legtöbb 15 kg-ig terhelhető zsákot igényelhetnek a magánszemélyek. Ennek költsége szintén 7,64 lej plusz áfa. Ezeket az információkat a szolgáltató cég ismertette a magánházban élőkkel, és három különböző színű zsákot osztott ki. Ezekben külön gyűjthető az újrahasznosítható hulladék. A sárgába kerülhet a műanyag és fém, a kékbe a papír, a zöldbe az üveg. A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban tájékoztató füzetecskét is átadtak a lakosságnak.

A külön-külön gyűjtött szemetet minden hónap második csütörtökén viszik el, a megtelt zsákokat aznap reggel hét óráig kell kihelyezni a kapu elé.

A kiürített ép zsákokat visszaadják, a sérültet, kiszakadtat pedig ingyen kicserélik. A tömbházlakók továbbra is a lakónegyedekben elhelyezett különböző színű hulladékgyűjtő-hengerekben, szelektíven szabadulhatnak meg a szeméttől. A cél az lenne, hogy az újrahasznosítható hulladék ne kerüljön a háztartási szemét közé, és csökkentsék a város hulladékmennyiségét.

{A}