Óvintézkedéseket tesznek a tanintézményekben a vírusok elkerülése érdekében

Hegyi Zsuzsánna 2020. február 07., 14:31

Az influenza immár járványszerű terjedésének megakadályozása érdekében óvintézkedések bevezetésére kérte fel az oktatási minisztérium és a közegészségügyi intézet a tanfelügyelőségeket.

Fotó: Haáz Vince

Az általános iskolák közül a legnagyobb gyereklétszámú gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Általános Iskola a napokban értesítette a tanulók, óvodások szüleit arról, hogy országszinten egyre több influenzás megbetegedés van, ezért szükségszerű lépéseket tenniük, hogy csökkentsék a betegség terjedését az iskolában.

{A}

Az elkövetkező időszakban, a járvány elkerülése érdekében az első órán ellenőrizni fogják, hogy van-e olyan gyerek, akinél az influenza tünetei észlelhetők. Minden, az intézményben betegnek titulált gyermeket haza kell küldeniük.

Erről minden esetben telefonon értesítik a szülőket. Az óvodás és kisiskolás beteg gyerekeket elkülönítik, amíg értük nem megy valaki. Azok a gyerekek, akik három napnál többet hiányoztak betegség miatt, csak

a családorvos által kiadott igazolással mehetnek vissza a közösségbe, amelyben az áll, hogy egészségesek, és nem szenvednek fertőző betegségben.

Mindezek mellett a szülőket arra kérik, hogy hívják fel a gyerekük figyelmét, hogy gyakran mossanak kezet szappannal vagy fertőtlenítő kéztisztító készítménnyel, hogy ne ossza meg társaival mosatlan evőeszközeit, ételét, és hogy zsebkendővel takarja el a száját tüsszentéskor, köhögéskor.

Az iskola vezetősége azt is kérte a szülőktől, hogy beszéljenek a gyerekeiknek az influenza jeleiről, tüneteiről – láz, köhögés, orrfolyás, ízületi fájdalmak, fejfájás – hogy adott esetben a gyerekek maguk is felismerjék a betegséget.

A tanintézmény az értesítőben hangsúlyozza, hogy nagyon fontos mindenki érdekében, hogy ne küldjenek beteg gyermeket iskolába/napközibe.