A nép ügyvédje szerint egy korábbi konfliktus felerősödése vezetett oda, hogy így elfajultak a dolgok Ditróban

Székelyhon 2020. február 07., 13:30

A nép ügyvédje hivatalból kivizsgálást indított a Gyergyóditróban alkalmazott két Srí Lanka-i pék ügyével kapcsolatban, és azt állapította meg, hogy az ázsiai munkások megjelenése tulajdonképpen egy régebbi keletű konfliktust élezett ki a helyi pékség vezetősége és a volt alkalmazottak között.

Falugyűlésen próbálták csillapítani a helyieket Fotó: Beliczay László

„Gyergyóditróban egy régebbi keletű, gazdasági természetű helyi konfliktus áll fenn a pékség és annak néhány volt alkalmazottja között. A két Srí Lanka-i állampolgár megjelenése kiélezte ezt a konfliktust, és több polgár eltúlzott, intoleráns megnyilvánulásaihoz vezetett. Jelentős szerepe volt ebben az információk hiányának is, de annak is, hogy a helyi lakosok megalapozatlan félelmet tápláltak a céghez felvett idegen állampolgárok státusával kapcsolatban. Nem utolsósorban említést kell tennünk a közösséghez tartozó pap helytelen magatartásáról is, aki szintén hozzájárult a konfliktus elmélyítéséhez” – olvasható az Agerpres hírügynökség által feldolgozott ombudsmani közleményében.

A nép ügyvédje szerint a konfliktus a közösségi médiában harapózott el és vált vehemenssé. A nép ügyvédjének képviselői beszéltek a helyi közösség tagjaival, a pékség vezetőségével és a két Srí Lanka-i munkással, és úgy értékelték, hogy

a hangulat azóta megenyhült,

és a közösség megbánta, hogy kellemetlen helyzet alakult ki. A két munkás biztonságban érzi magát, és továbbra is bejár dolgozni – teszi hozzá az elemzés.

{K1}

Az is megállapítást nyert, hogy a település polgármestere megfelelően kezelte a helyzetet, és minden igyekezetével megpróbálta megfékezni a konfliktus fokozódását. Mi több, a jövőbeni hasonló helyzetek elkerülése érdekében az elöljáró a Babeş–Bolyai Tudományegyetem szakértőinek segítségét kérte egy tájékoztató kampány kidolgozásához.

„A téma továbbra is a nép ügyvédje figyelmének előterében marad, a Romániában lévő külföldiek jogainak kérdéskörével együtt” – szögezi le a dokumentum.

{K2}

Az ombudsman egy jelentésen dolgozik, amelynek fő témája a gyűlöletbeszéd lesz, különös tekintettel arra a körülményre, hogy jelenleg nincs megfelelő szabályozás az online médiában terjedő gyűlöletkeltés megakadályozására.

{K3}

{K4}

{A}