Visszatért az igazi tél

Székelyhon 2020. február 07., 09:41

Az enyhe januárt követően az elmúlt napokban beköszöntött az igazi tél az ország egyes részein. Péntekre virradóra havazott az országban több helyen is vastag hóréteg alakult ki.

Országos hóhelyzet. Visszatért az igazi tél Fotó: Országos Meteorológiai Igazgatóság

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hóvastagságot jelző térképén az látható, hogy jelentős mennyiségű hó hullott Dél-Romániában, Giurgiu megyében például a hótakaró vastagsága 25 és 50 centiméter között van. Ezzel ellentétben például

Csíkszeredában elhanyagolható mennyiségű hó hullott, reggel nyolc órára a hóréteg vastagsága kevesebb, mint egy centiméter volt, míg Udvarhely- és Marosszéken a hóréteg vastagsága 1 és 10 centiméter között váltakozik.

{A}

Nagy mennyiségű hó hullott ugyanakkor a Bucsinon és a Kelemen-havasokban: előbbinél 42, utóbbinál pedig 45 centiméter volt a hóréteg vastagsága a reggel nyolc órás adatok szerint.

Péntek reggel ugyanakkor a Bâlea-tónál 141 centiméteres volt a hóréteg, ez lévén a legvastagabb, amit a meteorológiai állomások közelében mértek.

A Fogarasi-havasokban, 2000 méteren található tónál fokozott a lavinaveszély, az 1-től 5-ig terjedő skálán 3-as szintű, tájékoztatnak a Szeben megyei meteorológusok – írja az Agerpres hírügynökség.

{K1}

Mint arról már beszámoltunk, a napokban többször is adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai szolgálat a felerősödő szélre és hóviharokra vonatkozóan. Vörös jelzésű riasztást adtak ki az ország déli megyéire, de a narancs jelzésű figyelmeztetés volt érvényben a térségünkben.

Az erős szélvihar szerda este több helyen is fákat döntött az utakra, ellehetetlenítve a közlekedést több szakaszon is. A szélvihar utáni állapotokról itt számoltunk be.