Magyarország sikere, Románia tisztes helytállása

Gergely Imre 2020. február 07., 00:19

Románia jégkorong-válogatottja nagy csatában, szoros küzdelemben maradt alul Nagy-Britanniával szemben a Nottinghamben zajló olimpiai selejtezőn csütörtökön este. A nap másik mérkőzésén Magyarország Hári mesterhármasával könnyedén nyert Észtország ellen.

Fotó: IIHF.com

Csaknem telt ház előtt zajlott Nottingham-i Motorpoint Arénában a Nagy-Britannia–Románia mérkőzés, az olimpiai selejtező harmadik körében. Az előzetes esélyek brit győzelmet jósoltak, és nem csak a hazai pálya előnye miatt: a két éve Magyarország kárára az A csoportba jutott szigetországiak tavaly benn is tudtak maradni a legjobbak között, azaz papíron lényegesen jobbak a mienknél.

Ehhez képest nagyszerűen teljesített a kétharmad részt székely jégkorongozók által alkotott romániai válogatott.

Julius Pénzes csapata a honosított ukrán Kiricsenko révén szerezte meg a vezetést a 15. percben, de pontosan fél perc múlva máris egyenlítettek a britek, és újabb két percre rá már a házigazdáknál volt az előny. A második harmad közepén Trancă egyenlített, de a meglepetéseredmény nem tartott sokáig, gyorsan visszavették a vezetést a házigazdák, sőt rögtön ezután megjött a negyedik hazai gól is. 

A harmadik játékrészt két gólos hátrányban kezdték a mieink. Ebből egyet sikerült faragni Salló találatával, de az újabb egyenlítés már nem jött össze. A brit csapat győzött, de a romániai együttest nagy elismerés illeti, nagyon erős ellenféllel szemben tudta felvenni a kesztyűt.

Jégkorong, olimpiai selejtező:
Nagy-Britannia–Románia 4–3 (2–1, 2–1)

Gólszerzők: Dallas Ehrhardt (16.), Robert Farmer (18.) Matthew Mayers (33.), Brendan Connolly (33), illetve Vitalij Kiricsenko (15), Daniel Trancă (30.), Salló Alpár (57.).
Kapura lövések: 34–23.
Kiállításpercek: 10–4.

{A}

Magyarország sikerrel rajtolt

A romániai-brit meccset megelőzően Magyarország megszerezte az első győzelmét. Sofronék ugyan nem a legjobb kerettel szerepelnek az olimpiai selejtezőn, de a torna nyitómeccsén különösebb megerőltetés nélkül is hozni tudták a várt eredményt, 4–1-re verték Észtországot.

Hári hozta ezúttal a kiemelkedő szintet, mesterhármassal segítette a válogatottat a győzelemhez. A Salzburg csatára előbb a 10. percben, majd a második harmadban emberelőnyben is eredményes volt, az észtek szépítése után pedig ugyancsak ő állította vissza a kétgólos különbséget. Az 57. percben Csányi gólja hozta a 4–1-es magyar győzelmet jelentő végeredményt.

Fotó: IIHF.com

Magyarország–Észtország 4–1 (1–0 2–1, 1–0).
Gólszerzők: Hári János (10., 26., és 32.), Karol Csányi (57.), illetve Kirill Lodeikin (30.).
Kapura lövések: 36–20. 
Kiállításpercek: 2–8.

Az olimpiai selejtezőtornán pénteken szünet van, szombaton pedig itthoni idő szerint 16 órától csap össze Magyarország és Románia. Aznap 20 órától a britek és az észtek találkoznak, vasárnap pedig 16 órától Románia–Észtország és órától Nagy-Britannia–Magyarország szerepel a programban. A tornáról az első helyezett jut tovább a következő körbe.