Huszonhárom külföldi vendégmunkás dolgozik Háromszéken

Bíró Blanka 2020. február 06., 21:30

Kovászna megyében jelenleg 23 nem európai uniós állampolgár dolgozik hivatalosan, labdarúgók és pékek is vannak közöttük.

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

A Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség tájékoztatása szerint tavaly egyetlen esetben értek tetten nem hivatalosan, azaz engedély és munkaszerződés nélkül dolgozó külföldieket – négy moldovai állampolgár vállalt feketemunkát. A Moldovai Köztársaság és Románia közötti egyezmény alapján a szomszédos ország polgárai a határ mentén 30 kilométeres körzetben dolgozhatnak, de ha azt túllépik, már munkavállalási engedélyre van szükségük.

{A}

Egy ojtozi munkavállaló négy moldovai személyt foglalkoztatott engedély nélkül. A 23 törvényesen dolgozó nem EU-s polgár közül 14-nek van külföldi munkavállalói engedélye, 9 esetben erre nem volt szükség, mert a törvény úgy rendelkezik, a családegyesítés során az országba érkezőknek, az itt tanulóknak nem kell kiváltaniuk. Liliana Balmuş főfelügyelő-helyettes elmondta, a külföldiek között van két labdarúgó, egyik Kamerunból, a másik Nigériából, őket a Sepsi OSK focicsapat igazolta. Három török állampolgár egy sepsiszentgyörgyi nadrággyár menedzsmentjében dolgozik. Négy nepáli péket alkalmazott egy szentléleki pékség, három kínai személy elárusítóként dolgozik Kézdivásárhelyen, két Srí Lanka-i munkavállalót az egyik Kovászna városi szállodában foglalkoztatnak. A főfelügyelő-helyettes hozzátette, tavaly 25 alkalommal ellenőrizték azokat a vállalkozásokat, melyek az EU-n kívüli országokból alkalmaztak munkaerőt, és nem találtak semmilyen rendellenességet.