Jubilál az 1. Ligában a Sepsi OSK

Horváth Bálint Ottó 2020. február 06., 16:38

Századik mérkőzésére készül a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK. A háromszéki együttes vasárnap 14.30-kor a Jászvásári Polit fogadja az 1. Liga alapszakaszának 24. fordulójában.

Az Astra ellen játszotta első meccsét az élvonalban a Sepsi OSK, a Jászvásári Polival a századik lesz Fotó: Sánta Imre

Harmadik szezonját tölti a legjobbak között a sepsiszentgyörgyi csapat, amely eddigi 99 élvonalbeli mérkőzésén 27 győzelmet, 29 döntetlent és 43 vereséget összesített. A Sepsi OSK játékosai átlagban meccsenként 1,40 pontot gyűjtöttek, 100 gólt szereztek és 126-ot kaptak.

A Sepsi OSK a történelmi feljutás után nehezen vette fel az élvonal ritmusát, a 2017–2018-as szezon alapszakaszában tizenhét vereséget szenvedett, így csak a 12. helyen végzett, és kiesőjelölt volt. Emiatt a gárdát az 1. Ligába vezető Valentin Suciu edzőt leváltották, helyét 2017 novemberében Eugen Neagoe vette át.

A téli szünetben a klub komoly erősítésekkel rendezte sorait, és az alsóházi rájátszásban kiváló meneteléssel harmadik, összesítésben kilencedik helyen zárt, így sikerült megőriznie helyét az élvonalban.

Következett a 2018–2019-es idény, amelyben az együttes 37 pontot gyűjtött a bajnokság első részében, ez pedig elegendő volt ahhoz, hogy meglepetésre hatodik helyen bejusson a felsőházba. A play-off elérése viszont a maximumot jelentette a Sepsi OSK-nak, a mezőny legjobb hat csapata között ugyanis nem tudta megállni a helyét, tíz meccsén mindössze egy pontot szerzett.

A felsőházi rájátszásban való részvétel azonban nagy sikert jelentett a háromszékieknek, akik már a második 1. ligás szezonjukban a bajnokság élmezőnyében végeztek.

A play-offban mutatott gyenge teljesítmény viszont nem maradt következmények nélkül, Eugen Neagoénak el kellett hagynia a csapatot, amely az ifjúsági központ edzőjével, Marian Barbuval az élen fejezte be a szezont.

{A}

A jelenleg zajló idényt új edzővel, a székelyföldi születésű, tapasztalt László Csabával kezdte a Sepsi OSK, akinek irányításával az ősz folyamán az együttes védjegyévé vált a döntetlenek halmozása. Éppen ezért a ranglista második felébe csúszott vissza a gárda, László Csabát pedig menesztették, helyére Leo Grozavu érkezett.

A felsőházba jutásra már kevés esélye volt a Sepsi OSK-nak, de az új szakvezetővel eredményesebb lett a csapat játéka, amelynek célja, hogy tavasszal az alsóházban minél jobb helyen végezzen és ne legyen gondja a kieséssel.

A play-out kezdetéig még hátravan három forduló az alapszakaszból, a 24. játéknapon a sepsiszentgyörgyiek hazai pályán győzelemmel szeretnék ünnepelni századik élvonalbeli mérkőzésüket. Vasárnap 14.30-kor azt a Jászvásári Polit fogadják, amellyel majd az alsóházi rájátszásban is találkoznak.

Fotó: Székelyhon