Meg van állapítva: járványszerűen terjed az influenza

Székelyhon 2020. február 06., 15:15

Január 27-e és február 2-a között járványszerűen nőtt az influenzás megbetegedések száma – írja az Agerpres hírügynökség arra a megállapításra hivatkozva, amelyet a népegészségügyi igazgatóság keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ tett.

Az influenza megelőzésének legjobb módja az oltás – írják az egészségügyi minisztérium közleményében. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Az egészségügyi minisztérium közleményt adott ki, miszerint a várt szinthez képest nagyobb az akut légúti fertőzések száma,

az influenzás megbetegedések pedig az egész országban felütötték a fejüket, számuk duplájára emelkedett az előző héthez képest.

A járványtani szakemberek tehát megállapították, hogy a grippe járványszerűen terjed.

Az egészségügyi tárca azt javasolja a lakosságnak, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a testi higiéniára, köhögéskor, tüsszentéskor tartsanak szájuk elé zsebkendőt, fogyasszanak sok zöldséget, gyümölcsöt, pihenjenek eleget és

végezzenek naponta testmozgást

– ez az életforma ugyanis segít a légúti fertőzések, főleg az influenza megelőzésében.

{A}

A minisztérium ugyanakkor óva int az önkezeléstől, és azt javasolja, hogy megbetegedés esetén forduljunk a háziorvoshoz. Az influenza megelőzésének legjobb módja az oltás – teszi hozzá a szaktárca.

Ebben az időszakban javasolt a kórházi látogatások korlátozása és az egészségügyi intézmények teljes személyzetének napi szűrése, valamint maszk, gumikesztyű és védőruha használata mind a személyzet, mind pedig a látogatók számára.

A szaktárca ígérete szerint pénteken elkezdik annak az újabb, 35 ezer dózisból álló influenza elleni vakcinaszállítmánynak a szétosztását, amelyet a fokozottan veszélyeztetett személyeknek kell megkapniuk. Február másodikáig közel másfél millió személyt oltottak be a betegség ellen – áll még a közleményben.