Ajándékot kapott a Sportklub

Kozán István 2020. február 06., 13:38

Videoelemző számítógépes alkalmazást fejlesztett ki a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapata számára a LiveEvent cég. A „videoedzőtől” színvonal-emelkedés várható.

Jason Morgan vezetőedző szerint nagyszerű, hogy ezentúl a mérkőzések szünetében is lehetőség lesz a kérdéses helyzeteket kielemezni Fotó: Gábos Albin

Jókor jött a pár napos hokiszünet a Csíkszeredai Sportklub számára, hiszen lehetőség adódott bemutatnia az ugyancsak csíkszeredai LiveEvent számítógépes vállalkozástól kapott ajándékot. Tulajdonképpen egy olyan számítógépes alkalmazásról van szó, amely túl azon, hogy több kamerával rögzíti a mérkőzéseket, mostantól akár azonnali segítséget is tud nyújtani az edzőnek és a szakmai stábnak fontos döntések meghozatalában, nyilván már a meccs ideje alatt.

Az edzők számára a leghasznosabb

„Gyakorlatilag egy értékes ajándékot kaptunk a velünk évek óta szakmai partnerségben álló vállalkozástól, hiszen tényleg nem lenne rá pénzünk, hogy megvásároljunk és az igényeinkre szabassunk egy ilyen elemző szoftvert” – adta meg a csütörtöki sajtótájékoztató ünnepi alaphangját Hodos László klubelnök, aki egyúttal azt is reméli, az edző számára igencsak meg fogja könnyíteni a munkát.

Nagy Zsolt, a fejlesztőcsapat vezetője. Nagy reményeket fűznek a szoftver sikeréhez Fotó: Gábos Albin

Ezzel nyilván a jelen lévő Jason Morgan vezetőedző és Hozó Levente másodedző is egyetértett. Sőt, szerintük az az igazán nagyszerű, hogy ezentúl a mérkőzések szünetében is lehetőség lesz a kérdéses helyzeteket „tisztábban látni”, később pedig minden játékost személyre szabottan ki lehet elemezni, így az „ismétlődő hibákat ki tudjuk küszöbölni”.

Nem újdonság, viszont újszerű

„Megérett a csapat egy ilyen rendszer használatára, mostantól tényleg nem kell értékes órákig várni egy-egy találkozó mozzanataira, hanem menet közben is mindent elemezni lehet” – ezt már Papp Szabolcs csapatkapitány mondta.

Fotó: Gábos Albin

Nem hiába bólogatott ezek hallatán Becze Tihamér jégkorongozó: ő több csapatnál megfordult már, és állítja,

valóban más a súlya annak, amikor egy játékost rendkívül rövid idő alatt szembesítenek, illetve szembesül a hibáival.

Azt mindannyian kiemelték, hogy videoelemzés eddig is volt a csapatnál, az igazi újdonság viszont a gyors és interaktív megoldások lehetősége.

Fotó: Gábos Albin

Csak kérni kell, és ők megoldják

A fejlesztők részéről ketten voltak jelen: Kovács László, a cég vezérigazgatója és Nagy Zsolt, a fejlesztő csapat vezetője. „Két éve közvetítjük a Sportklub meccseit, ez idő alatt tulajdonképpen lavinaszerűen zúdultak ránk a különböző kérések” – tért vissza a kezdetekhez Kovács, akinek kollégája segítségével már a részletekbe is betekinthettünk.

Becze Tihamér és Papp Szabolcs szerint is fontos fejlesztés a csapatnál a gyors és interaktív megoldások lehetősége Fotó: Gábos Albin

Mint kiderült, tucatnyi informatikus tizenöt hónapnyi munkájának eredménye a Sportklub asztalára letett munka. „Mi tulajdonképpen legyártottunk egy olyan változatot, amit az edző igényei alapján gyakorlatilag bármilyen plusz alkalmazással tovább lehet fejleszteni. Az edzőnek mindössze jeleznie kell nekünk, hogy mit szeretne” – húzta alá Nagy Zsolt.

Fotó: Gábos Albin

{A}