Számos beruházás van még hátra Borszéken, újrázna a település polgármestere

Gergely Imre 2020. február 06., 12:31

A kezelőbázis és wellnessközpont megnyitása: évek óta ez a fő prioritás Borszéken, és idén is ez a legfontosabb az önkormányzat számára. Emellett még számos megvalósítást kitűzött 2020-ra Mik József polgármester, aki azt is bejelentette, hogy folytatná a munkák a fürdőváros élén.

A kezelőbázisnál még apróbb munkák vannak hátra. Idén megnyitnák Fotó: Gergely Imre

Borszék jövője, fejlődése a kezelőbázistól és az azt kiegészítő wellnessközpontól függ. Az építkezés már közel áll a készhez.

Most már ennyi nyűg és küzdés után mindenképpen azt szeretnék, hogy a belső teret még idén átadjuk rendeltetésének. Nem ígérgetünk, hanem minden tudásunkat és energiánkat abba fektetjük, hogy ez sikerüljön

– jelentette ki Mik József. A létesítményben hátralévő kisebb munkálatokat tavasszal befejezik, de nagyobb léptékű feladat a bútorzat beszerzése. Harmadszor írták ki a közbeszerzést, keresik a kivitelezőt az 1,64 millió lejes beruházásra.

{A}

A kezelőbázis építése mellett több beruházás is folyamatban van a településen.

Elkészültek a tervek a járóbeteg-rendelő épületének felújítására, napokban írják ki a közbeszerzést a kivitelezésre.

Előreláthatóan év végéig befejeződik a 49-es villa felújítása, a műemlék épület kulturális, múzeumi, turisztikai, oktatási tevékenységeknek, konferenciáknak fog helyet adni. Szintén év végéig kell elkészüljenek a magyar kormány támogatásából épülő orvoslakások. Felújítanák a település közvilágítását: ennek támogatására van ígéret a szakminisztériumtól, de ha mégsem kapnának központi forrást erre a célra, önerőből mindenképpen elvégzik ezt.
Tervben van a sípályák szolgáltatásainak bővítése is:

kalandparkot, korcsolya- és hópánkó pályát építenének a komplexum keretében, ez mintegy 1,5 millió lejes beruházást igényel. Egyelőre a finanszírozási lehetőséget keresik.

„Célunk az, hogy gyarapodjon a borszéki munkahelyek száma. Ezt a kezelőbázis elindításával és a turizmus fejlesztésével lehet elérni. Reményeink szerint pár éven belül már nem fogja megérni a fiatalnak külföldre menni dolgozni, hanem itt a településen fognak munkát vállalni” –  mondja a polgármester.

Ebben segítene még egy magántőkéből és Magyarország kormányának támogatásával épülő 120 szobás, négycsillagos szálloda megvalósulása is. Az erről szóló pályázat elbírálás alatt van. Mik József ugyanakkor közölte: Borszék a következő uniós pályázati ciklusra is komoly tervekkel készül, és ennek érdekében folytatná munkáját a város polgármestereként.