Udvarhelyszék tárgyalóképes a megyei tanács elnöki tisztségét illetően

Kovács Eszter 2020. február 05., 21:23

A helyhatósági választásokon induló RMDSZ-jelölteket a helyi szervezetek javaslatai alapján két udvarhelyszéki községben (Máréfalván és Galambfalván) előválasztással nevesítik, Siménfalván és Farkaslakán elektoros jelöltállítás lesz. 

Bíró szerint nem a személyes ambíció, hanem Udvarhelyszék érdeke fontos Fotó: Erdély Bálint Előd

A jelöléseket február 17-éig lehet megtenni: az érdeklődők ahhoz a szervezethez (polgármester- és helyitanácsos-jelölteknek a helyi, a megyeitanácsos-jelöltek esetén a területi szervezethez) kell benyújtsák a jelentkezési iratcsomót, ahol indulni szeretnének. A jelentkezési feltételekről a helyi RMDSZ irodákban lehet érdeklődni.

Március közepén lesz nyilvános a lista

„A megyei tanács esetében a teljes megyei jelöltlistát a Hargita Megyei Egyeztető Tanács fogja jóváhagyni, és benne mindhárom térség képviseltetve lesz: algoritmus alapján (a térségek nagyságát alapul véve) derül ki, hogy milyen sorrendben, arányban áll össze a lista” – tájékoztatott Bíró Barna Botond szerdai sajtótájékoztatóján. 

{A}

Az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke továbbá hozzátette, Udvarhelyszéken bejáratott módszer van a megyeitanácsos-jelöltek kiválasztására: figyelembe veszik a kistérségek javaslatát egy-egy jelölte vonatkozóan, ott, ahol nem születik egyezség a kistérségen belül, az udvarhelyszéki választmány titkos szavazással fogja rangsorolni a jelölteket. Az udvarhelyszéki választmányi ülés február 27-én lesz, akkor véglegesítik a megyeitanácsos-jelöltek listáját. „A jelöltállítási folyamat végére kell érnünk március 15-éig” – tette hozzá Bíró.

Udvarhelyszék tárgyalóképes

Kérdésünkre, miszerint a térségek közti egyezség értelmében Udvarhelyszék ragaszkodik-e a megyei tanács elnökségi tisztségéhez (a térség ugyanis 12 éve nem került sorra), Bíró nem adott határozott választ. Nem számolhat be konkrétumokról – magyarázta, hiszen még az sem dőlt el, hogy milyen módon választják majd meg a megyei tanács elnökét. Mint ismeretes, Borboly Csaba kedden jelentette be, hogy versenybe szállnak egy újabb mandátumért, de a megyei tanács jelenlegi elnöke mellett az RMDSZ Gyergyó Területi szervezete is ragaszkodna a tisztséghez.

„Nem gondolom úgy, hogy az udvarhelyszéki szervezet bármit is be kell jelentsen, hiszen egyértelmű, hogy nem mondtunk le soha arról az igényünkről, hogy a tanácselnöki tisztségre javaslatot tegyünk” – hangsúlyozta az elöljáró. Hozzátette, az udvarhelyszéki szervezet tárgyalóképes. „Nekünk az a célunk, hogy a következő négy évben Udvarhelyszéket hangsúlyosabbá tegyük, akár a megyei önkormányzattól jövő támogatások tekintetében. Úgy értékelem, megvan bennünk az a kellő érett gondolkodás, hogy a személyes ambíciók fölé tudjuk helyezni a térség érdekeit”. Megtudtuk, eddig Borboly Csaba kezdeményezett tárgyalást a széki szervezettel.