Több ezer szívbeteget kezelnek évente a csíkszeredai kórház kardiológiai osztályán

Barabás Hajnal 2020. február 15., 19:56

Megfelelő számú szakorvossal most már mindennap teljes lefedettséggel tudják biztosítani a kardiológiai ügyeletet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Ugyanakkor az utóbbi időben számos új műszerrel is gazdagodott az osztály, így még egy lépéssel közelebb kerültek céljukhoz.

Balogh Csaba István kardiológus szakorvos Fotó: Gábos Albin

A szív- és érrendszeri megbetegedések a népbetegségek közé tartoznak, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban is

évente átlagban 1800–1900 pácienst fektetnek be a kardiológiai osztályra, ugyanakkor 5000-re tehető azoknak a betegeknek a száma, akiket a járóbeteg-szakrendelőben látnak el.

{A}

A csíkszeredai kardiológiai osztályról, fejlesztési elképzeléseikről Balogh Csaba István kardiológus főorvossal beszélgettünk. Az osztályvezetőtől megtudtuk, ez az osztály egyike a legrégebbieknek az egészségügyi intézményben, 1979 óta működik, amikor Jakab Kálmán főorvos a két belgyógyászat egyikét átszervezte kardiológiává.

Negyven éve, hogy létezik a kardiológia, kezdetben csak egyetlen EKG-készülékkel dolgoztak, nagyon vigyáztak rá, zár alatt tartották. Jelentősebb kivizsgálási lehetőségekkel 2001-től kezdve bővült az osztály

– mondta bevezetőként a főorvos.

Holter EKG szívritmus-zavarok vizsgálatára Fotó: Gábos Albin

Már folyamatos az ügyelet

Mint megtudtuk, 2001-ben országos program révén egy ma is kiválóan működő ultrahangkészüléket kaptak, és párhuzamosan terheléses EKG-készülékkel, illetve egy-egy Holter EKG- (szívritmuszavarokat vizsgálnak vele), valamint ABPM-készülékkel (24 órás vérnyomás-monitorozásra alkalmas) is gazdagodtak. Nyolc évig (2008–2015) mindössze két szakorvos dolgozott az osztályon, erre az időszakra a főorvos nagyon nehéz periódusként gondol vissza. Szerencsére az utóbbi években jelentősen kibővült az orvoslétszám.

Most nyolc szakorvosa van az osztálynak, közülük egy orvos gyermeknevelési szabadságát tölti, így heten dolgozunk jelenleg

– jegyezte meg az osztályvezető. Hozzátette, ezzel az orvoslétszámmal már 24 órás kardiológiai ügyeletet tudnak biztosítani. Az eszköztár fejlesztésére visszatérve elmondta, az utóbbi két évben újabb orvosi műszereket kaptak, így

van két új ultrahangkészülékük, amelyek egyikével a nyelőcsövön keresztül is tudnak végezni szívultrahangos vizsgálatot (TEE – transoesophagealis echocardiographia).

Balogh Csaba István kardiológus főorvos az új ultrahang-készüléket ismerteti Fotó: Gábos Albin

Balogh Csaba István szerint ez azért is fontos, mert vannak esetek, amikor csak ezzel a módszerrel tudnak kiszűrni bizonyos kórképeket, amelyeket a mellkasi ultrahanggal nem látnának. Ennél a vizsgálatnál az ultrahangos vizsgálófejet a nyelőcsőben, közvetlenül a szív mögött helyezik el, így az egyes szívstruktúrák (a szív hátsó részei, a mellkasi aorta) közelebbről, részletesebben, pontosabban vizsgálhatók. Hozzátette,

a mellkasi ultrahanggal ugyanis nem látható megfelelően a szív minden egyes része, mert a mellkas alkati sajátosságai, a tüdő is elfedheti azokat.

Fotó: Gábos Albin

Hargita megyében csak a csíkszeredai kórház rendelkezik ezzel a készülékkel, és egy kardiológus el is végezte a használatához szükséges képzést, egy másik pedig most van ezen a képzésen. Szintén nagy előrelépést jelentett az osztály életében, hogy

bővült a noninvazív kivizsgálási eszköztáruk: már összesen tizenhárom Holter EKG-készülékkel, kilenc ABPM 24 órás vérnyomás-monitorral, négy ultrahangkészülékkel, két futószalagos és egy biciklis terheléses EKG-val rendelkeznek.

Terheléses EKG Fotó: Gábos Albin

Nagyon fontosnak tartja továbbá azt is, hogy tavaly több ideiglenesen behelyezhető pacemakert is kaptak. „Mindeddig nem voltak megfelelő körülmények ahhoz, hogy ideiglenes pacemakert ültessünk be, csak kezdetleges körülmények között használtuk néhányszor. A radiológiai osztály gépparkjának jelentős bővülése hamarosan lehetővé teszi ezen beavatkozások rutinossá válását is.

A radiológia múlt év végén kapott egy korszerű, 128 szeletes CT-készüléket is, amely képes a szívizom szerkezetének, valamint a koszorúerek átjárhatóságának (szűkületeinek) vizsgálatára mindössze egy diasztoléban (a szívizom elernyedési fázisa).

A modern orvosi műszerek mellett az osztály tavaly decemberben magántámogatás révén kapott egy vénakereső készüléket, amely a nővérek munkáját segíti, valamint öt televíziót is, utóbbiakat a kórtermekben fogják felszerelni.

Fotó: Gábos Albin

Intervenciós kardiológia

A főorvos jövőbeli terveikről is beszámolt, mint mondta, letették a csíkszeredai intervenciós kardiológiai ellátás alapjait. Eszköztáruk korszerűsítése mellett a humán erőforrás képzése is elengedhetetlen ennek a tervnek a megvalósításához.

A pacemaker-beültetéshez szükséges egyéves képzést nemsokára befejezi a kórház egyik szakorvosa, így fokozatosan ezeket a beavatkozásokat is vállalhatják.

Ugyanakkor két másik szakorvos jövőre fejezi be a katéteres koszorúérműtétekhez szükséges kétéves képzést, így várhatóan 2021 második felétől ilyen beavatkozásokat is végezhetnek majd a csíkszeredai kórházban. „Azt szeretnénk elérni, hogy ne kelljen a betegeket elküldeni Csíkszeredából az ilyen jellegű beavatkozások érdekében.

Hosszú távon azt tervezzük, hogy a szívsebészeten kívül lehetőleg minden beavatkozást itt helyben tudjunk elvégezni

– tette hozzá az osztályvezető.

Ideiglenesen beültethető pacemaker Fotó: Gábos Albin

Intenzív ellátás

Noha minden megyei sürgősségi kórháznak kötelezően rendelkeznie kell kardiológiai intenzív egységgel (románul: Unitate de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici – USTACC), Romániában még kevés intézményben működik ilyen. A csíkszeredai kórházban 2014 decemberében alakították ki az ennek megfelelő elsődleges struktúrát hat ággyal, 2018 decemberében pedig újabb négy ággyal bővítették. „Szigorú követelményrendszernek kell megfelelni egy ilyen egység működtetéséhez. Ami számunkra a legnehezebb, hogy kevés a helyünk.

Eddig a műszerezettséget oldottuk meg, gyakorlatilag tíz ágyat tudunk folyamatosan monitorozni a kardiologiai intenzíven

– magyarázta a főorvos. Hozzátette, az intenzív egységben két nővérpult van, mindkét helyen folyamatosan követhető a betegek állapota. Amennyiben az ügyeletes asszisztens egy beteggel foglalkozik, a falra helyezett monitorokon is állandóan követheti a többi páciens állapotát. Egyébként

az 55 ágyas kardiológiai osztályon összesen 23 beteget tudnak központilag monitorozni, ebből 10-et az intenzív kardiológiai részlegen.

Ha sikerül még néhány szükséges strukturális változtatást kivitelezni, már idén felterjeszthetik a minisztériumhoz a kardiológiai intenzív egység engedélyeztetését.

A szívműködés állandó monitorizása az intenzív részlegen a növérpultnál Fotó: Gábos Albin

A kardiológiai osztály

A csíkszeredai kórház kardiológiai osztályon összesen nyolc orvos dolgozik: Bakcsi Ferenc, Balogh Csaba István, Holló Katalin, Jakó Beáta Ilona, Korodi Szilamér, László Szidónia, Szakács Emőke, Szakács Oszkár Balázs. Az osztály 55 ággyal rendelkezik, és évente 1800–1900 fekvőbeteget kezelnek, ezenkívül körülbelül 900 beteg napos ellátásban részesül. Az osztályhoz tartozó járóbeteg-rendelőben pedig évente 5000 pácienst vizsgálnak, kezelnek. A szakorvosok mellett az osztályon 24 nővér, 2 orvosírnok, 14 betegápoló és két takarító dolgozik.

Fotó: Gábos Albin

Fotó: Gábos Albin

{P11}