Borboly nyilvánvalóvá tette, hogy elnökként folytatná

Iszlai Katalin 2020. február 04., 19:10

Továbbra is Hargita Megye Tanácsának elnöke maradna – jelentette be Borboly Csaba. A jelöltséghez előbb össze kell gyűjtenie 6200 aláírást, az RMDSZ Csíki Területi Küldöttek Tanácsának majd jóvá kell hagynia a jelentkezését, végül pedig meg kell győznie az udvarhelyi és a gyergyói jelölteket.

Fotó: Iszlai Katalin

Újabb megyei tanácselnöki mandátumot szeretne nyerni Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A politikus keddi sajtótájékoztatóján először csak arról beszélt, hogy a megyei tanács vezetőségébe szeretne kerülni, ami alelnöki pozíciót is jelenthetne, később azonban

nyilvánvalóvá tette, hogy elnökként folytatná.

Ehhez azonban még számos lépést kell végigjárnia.

{A}

Mint Borboly elmondta, az RMDSZ miniparlamentje, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) által nemrég elfogadott határozatban számos rendelkezést leszögeztek a közelgő választásokkal és a jelöltállítás folyamatával kapcsolatosan. Ez az országos szabályzat egyebek mellett előírja, hogy megyei szinten kell meghozni a döntést a megyei tanácsosok, illetve a megyei tanácselnök és az alelnökök tekintetében. Emellett arról is rendelkezik, hogy

a megyei tanácselnök-jelölteknek támogatói aláírásokat kell gyűjteniük a közigazgatási egységek magyar lakosságszámának függvényében, Hargita megye esetében 6200-at.

Borboly elmondása szerint múlt csütörtökön az RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanács Székelyudvarhelyen tartott ülést, amelyen több döntés is született. Az egyik legfontosabb, hogy mivel három területi szervezet van a megyében, a csíki, az udvarhelyi és a gyergyói, a három vezetőségi pozíciót egyenlően kell elosztani közöttük.

Azaz ha például csíki az elnök, akkor az egyik alelnök udvarhelyi, a másik pedig gyergyói kell legyen. Az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének Állandó Tanácsa hétfőn arról döntött, hogy a Területi Küldöttek Tanácsának (TKT) a héten sorra kerülő üléséig jelöltethetik magukat az érdeklődők Hargita Megye Tanácsa vezetőségébe. Az említett TKT-ülésen fog eldőlni, hogy kit fognak támogatni csíkszék jelöltjeként.

Borboly reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy bizalmat szavaznak neki, mivel elmondása szerint egyeztetett a csíki helyi szervezetek többségével, és választmányi gyűléseken is vett részt a csapatával. Arról is beszélt, hogy tapasztalatai szerint egyelőre nincs olyan csíki helyi RMDSZ-szervezet, amely döntéshozó testülete ne támogatná abban, hogy induljon a megyei tanács vezetői tisztségéért. Azzal azonban, hogy eldöntik, ki legyen Csík jelöltje, még mindig nem biztos, hogy az illető az elnöki tisztséget pályázhatja meg. A megállapodás szerint a három térség jelöltjeinek tárgyalniuk kell egymással, és közösen kell eldönteniük, ki melyik pozícióért indul.

A múlt heti gyűlésen elhangzott Kelemen Hunor szövetségi elnök részéről, hogy várja, a három területi vezetés egyezzen meg, ki lesz az elnök, és kik lesznek az alelnökök

– emelte ki Borboly. Hozzátette: a csíki térségben saját személyén kívül más jelöltről nincs tudomása.

Az elnököt az éppen aktuális változat szerint nem közvetlenül a szavazópolgárok, hanem a frissen megválasztott megyei tanács tagjai választják maguk közül. Ahhoz, hogy Borboly ismét elnök lehessen, ahhoz nem utolsósorban az is szükséges, hogy az RMDSZ megszerezze a testület többségét. Különben politikai alkukra kényszerül más pártokkal.