Altatólövedék a kutyának, biztonság az embernek

Fülöp-Székely Botond 2020. február 04., 22:00

Párzási időszak lévén falkákba tömörültek az otthonról elszabadult, illetve gazdátlan kutyák, ami Homoródszentmárton községben is jelentős problémát jelent. A lakosság biztonsága érdekében szervezett begyűjtő akciót a polgármesteri hivatal és a vadásztársulat. M is ott voltunk.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Több faluból érkezett bejelentés a polgármesteri hivatalba – egyebek mellett Abásfalváról, a községközpontból és Homoródszentpálról is –, hogy falkákba tömörültek a szabadon kószáló ebek, amelyek veszélyesek lehetnek a lakosságra – fejtette ki lapunknak Jakab Attila polgármester. Mint mondta, a kutyák nemcsak az utcákon kóborolnak, de a magánterületekre is bemennek, illetve élelmet keresve felborítják szeméttározókat, széthányva a hulladékot. A kutyák többségének ugyanakkor van gazdája, csak éppen felelőtlenül bánnak velük.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Szerencsére eddig nem támadtak emberekre az ebek, de ennek a veszélye reális, ezért is döntött úgy a polgármester, hogy a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesülettel együttműködve befogják az állatokat. „Ez egy megelőző akció, hiszen a lakók biztonsága a legfontosabb. A hivatal már korábban kötött szerződést a vadászegyesülettel, hogy intézkedhessenek a belterületeken, a kóbor kutyák, illetve a betévedt vadak ügyében, ezt használjuk most ki” – fogalmazott.

A cél az, hogy altató lövedékkel kábítsák el az ebeket, majd befogásuk után a legközelebbi állatmenhelyre szállítsák.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A polgármester már előző nap közölte a lakókkal, hogy mire készülnek – valószínűleg ennek köszönhető, hogy a megszokottnál jóval kevesebb kóbor kutyát láttunk kedden a falvakban. Egyet azonban jelenlétünkben sikerült elkapni, amelyet egy menhelyre vittek. A befogás nem volt egyszerű feladat, egy nagyobb izomtömeget kellett eltalálni és

10–15 percet várni, amíg az altató lövedék kifejteti hatását. Ez idő alatt nem szabad szem elől téveszteni a menekülő állatot.

Jelenleg párzási időszak van, így fajfenntartó ösztöneiket követve azok a kutyák is elszöknek otthonról, amelyekre általában vigyázni szoktak, és persze falkába tömörülve a megszokottnál is veszélyesebbek lehetnek a lakókra – magyarázta lapunknak Major Richárd állatorvos. Éppen ezért most különösen fontos a vonatkozó törvény betartása, vagyis az ebeket kennelbe kell zárni, esetleg megfelelő hosszúságú láncra kötni. A lényeg, hogy a portákon belül maradjanak.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Homoródszentmártonban az is fokozza a helyzetet, hogy a falvak a sertéspestissel fertőzött zónán belül találhatók, így a kóbor ebek az elhullott állatokból lakmározva terjeszthetik a kórt, amit a háztáji disznók is elkaphatnak – közölte a szakember, hozzátéve, hogy általánosságban véve a veszettséget is továbbadhatják a kutyák.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az elkapott kutyák többségét a beléjük ültetett chipek alapján be lehet azonosítani, gazdáik pedig bírságra, valamint a befogási és a tartási díjak megtérítésére kell számítsanak – magyarázta az állatorvos. A bírság mértékét egyébként a helyi önkormányzatok állapítják meg. Noha Szentmártonban erre még nincs határozat, mindenképpen előterjesztenek egyet, ha nem változik a helyzet – közölte Jakab Attila. Hozzátette, a közeljövőben még fognak a mostanihoz hasonló akciókat szervezni, ám azt már nem jelentik be előre. Éppen ezért a törvények betartására inti a kutyatartókat.

Fotó: Erdély Bálint Előd

{A}