Panaszt tett a rendőrségen a Ditrói Pékség vezetője fenyegetés és gyűlöletkeltés miatt

Székelyhon 2020. február 04., 14:43

Büntetőjogi panaszt nyújtott be a gyergyószentmiklósi rendőrségen a két Srí Lanka-i munkást foglalkoztató gyergyóditrói pékség vezetője fenyegetés, gyűlöletkeltés, diszkriminációra való felbujtás és közrendháborítás miatt  – számol be az Agerpres.

Vendégmunkások a ditrói pékségben. Felelősségre vonják azokat, akik gyűlöletkeltően nyilvánultak meg az irányukban Fotó: Beliczay László

A hírt megerősítette a Hargita megyei rendőrség szóvivője, Gheorghe Filip, aki arról is tájékoztatott, hogy a panaszt hozzácsatolják az eset kapcsán korábban nyitott ügyiratcsomóhoz.

Filip közölte, hogy a gyergyóditrói pékség ügyvédje által küldött panaszt február 3-án iktatták. A beadvány megfogalmazói szerint

fenyegetés, gyűlöletkeltés, hátrányos megkülönböztetés, közrendháborítás történt, valamint sérült a 2002/31-es sürgősségi kormányrendelet előírása, amely tilt minden fasiszta, legionárius, rasszista vagy idegengyűlölő szervezetet, szimbólumot vagy cselekedetet.

Az ügy kapcsán kivizsgálás folyik, a további törvényes lépésekről döntő illetékes hatóság a gyergyószentmiklósi ügyészség.

{A}

A pékség vezetősége szerint fenyegetést kaptak a Srí Lanka-i munkásoknak szállást adó lakástulajdonosok a helybéliektől, így a két ázsiai munkavállalót Gyergyószentmiklósra kellett költöztetni. Ugyanakkor

a Migránsmentes Ditrót akarunk Facebook-csoporton gyűlöletkeltő üzenetek jelentek meg a két Srí Lanka-i személy ellen.

A gyergyóditrói pékségnél egyébként hétfőn ellenőrzést végzett a Hargita megyei munkaügyi felügyelőség, és bírságot rótt ki a vállalatra. Az Agerpres szerint a Hargita megyei munkaügyi felügyelőség 13 ezer lejes bírságot rótt ki a vállalatra, egyrészt nem engedélyezett kazánok használatáért, másrészt amiatt, hogy a cég nem tartotta be a heti pihenőnapokra vonatkozó törvényes előírást. Dorin Male, a munkaügyi felügyelőség vezetője elmondta:

a háromezer lejes bírságot a heti pihenőidőre vonatkozó törvényi előírások megsértése miatt róttak ki,

a tízezer lejest pedig amiatt, hogy a cégnél helyben készített, nem engedélyeztetett gépeket is használtak, amelyek nem feleltek meg a biztonsági előírásoknak.

{K1}

{K2}

{K3}

{K4}

{K5}

{K6}

{K7}

{K8}