Tízezer lejre bírságolták a Ditrói Pékséget

Gergely Imre 2020. február 04., 13:27

Tízezer lejes büntetést rótt ki a Hargita megyei munkaügyi felügyelőség a Ditrói Pékségre, a vállalatnál tett hétfői ellenőrzés során tapasztalt rendellenességek miatt.

Fotó: Beliczay László

Az ellenőrök a munkaviszonyokat, a munkahelyi biztonságot és egészségügyi körülményeket vizsgálták. Tudor Polak, a Munkaügyi Minisztérium államtitkára kedden délben azt közölte a Digi24 televízióval, hogy az ellenőrzés még nem zárult le, de az addig tapasztalt rendellenességek nem súlyosak.

{A}

A hírcsatornának nyilatkozó minisztériumi illetékes elmondta,

a hatályos jogszabályokkal szemben négy kihágást állapított meg az ellenőrzés.

A munkaügy ezek közül három miatt figyelmeztetésben részesítette a céget, a negyedikért pedig 10 ezer lejes bírságot szabott ki. Ez utóbbit azért, mert úgy találták, hogy

egyes elektromos berendezések nem megfelelően voltak beszerelve, azaz  nem az előírások szerint földelték ezeket.

A további veszélyek elkerülésének érdeklében három gép működését leállították, mindaddig, amíg a jelzett hibát kijavítják. Ezek a hibák azonban nem mondhatók súlyosnak, nem veszélyeztették a dolgozók életét.

Az illetékes megerősítette, hogy

a két Srí Lanka-i pék munkaviszonyával kapcsolatban nem tapasztalt problémákat az ellenőrzés, alkalmazásuk teljesen jogszerűen történt.

A lakossági petíció még nem készült el

A szombati lakossági fórumon a jelenlévők azt a döntést hozták, hogy petíciót fogalmaznak meg a Ditrói Pékség vezetői felé, ebben sorolva fel sérelmeiket, és elvárásaikat. Amint a közvetítői szerepet felvállaló Puskás Elemér polgármester érdeklődésünkre válaszolva elmondta,

hétfőn délután a községházán találkozott a petíció  megfogalmazását felvállaló csoport.

Ott úgy döntöttek, jobb, ha a közösségi kezdeményezésbe nem vonják bele semmilyen formában a község vezetését, ezért egy másik helyszínen ülnek össze a levél megírására. A polgármester el is fogadta ezt, mindössze annyit kérve a kezdeményezőktől, hogy

román nyelven is írják meg a panaszlevelet, annak érdekében, hogy hivatalos formát is adjanak kéréseiknek.

A petíció azonban kedden délutánig nem született meg. Bíró Károly segédlelkész, aki a közösségi megmozdulás szószólójaként vált ismertté, hétfőn, késő este Facebook-bejegyzésben kért türelmet az emberektől és jelezte, hogy a petíciót majd ő fogja előterjeszteni.

{K1}

{K2}

{K3}

{K4}

{K5}

{K6}