Továbbra is a megszűnés veszélye fenyegeti a sérült gyerekeket ellátó központot

Antal Erika 2020. február 03., 19:54

Február 14-ig tudja az alkalmazottainak biztosítani az Alpha Transilvana Alapítvány a havi fizetést. Ha nem kapják meg Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalától a szerződésbe foglalt és ki nem fizetett összegeket, bezárhatja kapuit a szociális szolgáltatásokat végző civil szervezet.

A súlyosan fogyatékos gyerekekre nem csak felügyelnek, de fejlesztik is őket Fotó: Haáz Vince

Végső elkeseredésükben megint a nyilvánossághoz fordultak a sérült gyerekekkel és felnőttekkel foglalkozó, több mint húsz éve működő Alpha Transilvana Alapítvány munkatársai. Ahogy Alexandru Lupșa elnök elmondta, szeptember óta nem fizettek adót, szerencsére sikerült haladékot kapniuk az adóhivataltól, mivel nem jutottak hozzá azokhoz a pénzösszegekhez, amelyekből a működésüket finanszírozzák és amelyeket a városházának kellett volna utalnia a megkötött szerződések alapján.

A Kitartás Központban a fejlesztésben részesülő gyerekek egyhavi ellátására fejenként 4180 lejt határoz meg a törvény. Ez a minimális összeg, amely ha nem fedezi a teljes kiadásokat, akkor a különbözetről is a helyi önkormányzatnak kell biztosítania – magyarázta Lupșa, aki elmondta, amennyiben az önkormányzatnak nincs erre pénze, a megyei tanácshoz kell fordulnia a hiány orvoslásáért. Az alapítvány elnöke szerint

nem csak az empátia hiányzik az érintettekből, de a párbeszédre való szándék is, annak a megértése, hogy milyen következményekkel jár, ha bezárja a kapuit az alapítvány.

A hétfői sajtótájékoztatón jelen volt két másik civil szervezet vezetője is, Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas és Koreck Mária, a Divers Egyesület részéről. Mindketten elmondták, együttéreznek azzal az alapítvánnyal, amely Maros megyében a legkomplexebb szolgáltatásokat nyújtja, ami a sérült gyerekek és felnőttek foglalkoztatását illeti. Úgy vélik, valamennyi, szociális szolgáltatást végző civil szervezetet ez a veszély fenyeget, ezért is fontos, hogy kiálljanak egymásért, hogy minél erősebben megkongassák a vészharangot. Ezeknek a szolgáltatásoknak nincsen alternatívájuk, az állam nem nyújt helyettük mást – hangsúlyozták.  

{A}

A jelenlevő szülők közül Szőcs Katalin, egy tízéves, fogyatékkal élő kisfiú édesanyja érdeklődésünkre elmondta, nagyon fontos, hogy gyerekét megbízható helyen tudhatja, ahol teljes ellátásban részesítik, nem csak vigyáznak rá, de fejlesztik is. Pszichológus, gyógypedagógus, gyógytornász foglalkozik vele, csoportos és személyre szabott programja van nap mint nap, reggelit és ebédet kap, fogat mosnak, tisztába teszik. „Ha már nem járhat ide, megszakad az a folyamat, ami nyolc éve elkezdődött” – mesélte érdeklődésünkre az édesanya, aki olyan tanácsot is kapott a hivatalból, hogy vigye iskolába a gyereket és üljön mellette a tanórák alatt is.

A gyerekem nem tud beszélni, nem tud járni, mit kezdenénk az iskolában?

– tette hozzá.

Hasonló helyzet állt fenn januárban is, ami úgy tűnt akkor, hogy megoldódott, ám mint kiderült, a probléma továbbra is fennáll. Alexandru Lupșa nyugtázta, bizonytalanra nem lehet építeni, kollégái nem tudják, mi lesz velük február 15-e után, maradhatnak, vagy más munkahelyet kell keresniük. 

{K1}