Felszámolnák a romák által lakott városrészben az iskolát, és a gyerekeket a többi tanintézethez osztanák be

Antal Erika 2020. február 09., 13:38

Egyharmada nem jár iskolába azoknak a gyerekeknek, akiket a Hidegvölgyben működő tanintézménybe írattak szüleik. Marosvásárhely romák által lakott városrészében egyre több az írástudatlan kiskorú és fiatal – figyelmeztet a Divers Egyesület, amely a szegregáció megszüntetését sürgeti.

A Hidegvölgyben működő Szivárvány iskola Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi Legelő utcában működik az az iskola, amelyet évtizedekkel korábban egy holland alapítvány hozott létre, és amely felvállalta a hidegvölgyi gyerekek iskoláztatását. Az oktatási intézmény – ahol óvoda és elemi tagozat működik – a volt 18-as számú, most Romulus Guga Általános Iskola részeként szerepel az iskolahálózatban. A holland alapítvánnyal kötött szerződés négy hónappal ezelőtt lejárt, a marosvásárhelyi önkormányzat pedig külön struktúraként szerette volna belefoglalni az iskolahálózatba.

Koreck Mária, a roma kisebbségi problémákat felvállaló Divers Egyesület elnöke arra figyelmeztette az önkormányzati képviselőket, a városházát és a civil szervezeteket, hogy

nem tesz jót a hidegvölgyi iskolának, ha különálló státust kap.

Helyette az intézmény fokozatos felszámolását, illetve napközi központtá, délutáni foglalkoztatóvá alakítását szorgalmazza.

{A}

A hidegvölgyi gyerekek közül 109-et írattak be, de közülük 35–40 gyerek nem jár iskolába. Még hozzávetőlegesen 30–35 azoknak a száma, akiket be sem írattak, holott már elérték az iskoláskort – mondta a Székelyhonnak Koreck Mária, aki szerint

a gyerekeknek jobb lenne, ha különböző iskolákba íratnák őket, hogy tudjanak beilleszkedni.

„Tudatában vagyok annak, hogy sok család számára ez mekkora nehézséget jelentene, hiszen a legközelebbi iskolától is másfél-két kilométerre van a Hidegvölgy, de valamiféleképpen ki kellene mozdítani őket onnan és ösztönözni, hogy iskolába járjanak” – fogalmazott a Divers elnöke. Azt is elmondta, hogy a mostani iskolát sem látogatják valamennyien, akik oda vannak beíratva, ráadásul akik járnak is, azok közül sem éri el mindenki azt a szintet, amivel az 5. osztályt a város egy másik iskolájában folytathatná. Ezért hamar kimaradnak, a 8. osztályt már csak egy-két gyerek végzi el.

Fotó: Haáz Vince

„Naponta ki kellene járni a Hidegvölgybe, amihez legalább két vagy három olyan mediátorra volna szükség, aki minden reggel bekopogna a roma családokhoz, hogy küldjék a kicsinyeiket iskolába. Iskolabuszra is szükség lenne, amely ezeket a gyerekeket elvinné a város különböző tanintézményeibe. Tehát

humán erőforrás és pénz szükséges elsősorban”

– summázta Koreck Mária, hozzátéve, hogy ami a Hidegvölgyben működő iskolát illeti, nem egyik napról a másikra számolnák fel, hanem fokozatosan, tehát évről évre nem indítanának előkészítő, majd első, második, harmadik és negyedik osztályt. Az épületben pedig egy nappali foglalkoztató központot lehetne létrehozni, ahol délutáni foglalkozásokon a gyerekekkel tanulnának, házi feladatot írnának, gyakorolnának.

A Romulus Guga Általános Iskolában, ahová a hidegvölgyi tanintézmény tartozik, érdeklődésünk elől teljesen elzárkózott az igazgatóság: személyes megkeresésünkre egyszerűen hátat fordítottak anélkül, hogy legalább arra magyarázatot kaptunk volna, miért utasítják vissza megkeresésünket.