Nyáron következhet az új csíkszeredai elkerülő út aszfaltozása

Kovács Attila 2020. február 16., 09:08

A tavaly november végén a forgalom előtt megnyitott, jelenleg makadámútként használható új csíkszeredai elkerülő utat várhatóan nyáron aszfaltozzák le. Addig viszont stabilizálódnia kell az út szintjének, amely még süllyed.

Fotó: Gábos Albin

A vasútvonal menti mocsaras terület tulajdonságai, és a még nagyobb költségeket jelentő talajcsere mellőzése miatt készült különleges alapozással, több réteg geotextília és georács beépítésével az észak-déli irányú elkerülő út, amelyen tavaly december óta nehézgépjármű-forgalom is közlekedik. A tervezői előírásokban az is szerepelt, hogy

az első időszakban makadámútként kell kipróbálni az úttest teherbírását, amely a környezeti adottságok miatt süllyedhet.

{A}

Ez így is történt, csak a bevezető szakaszokra került aszfalt, az elkerülő út nagyobbik részén pedig forgalom és az időjárás alakítja egyelőre az út szintjét, amelyet rendszeresen tört kővel, kavicsozással állítanak helyre. Mint Szőke Domokos alpolgármestertől megtudtuk, ilyen beavatkozások már a kivitelezés időszakában is történtek, mert már akkor is helyezkedett az úttest.

Most még makadámúton lehet közlekedni, nyáron várható az aszfaltozás Fotó: Gábos Albin

Rendszeres mérések

A munkálat tavalyi átvételekor több ponton megmérték az út szintjét, és ezeket a méréseket most is rendszeresen elvégzik – ezek alapján lehet követni az úttest mozgását. Szőke szerint

a mérések tavaszig folytatódnak, és akkor derül majd ki, hogy a süllyedés mennyire lassult le, ha a számok nem csökkenő tendenciát mutatnak, akkor kissé többet kell várni arra, hogy az aszfaltozás megtörténjen.

,,Amint stabilizálódott az út, lehet majd aszfaltozni. Várhatóan ez június-júliusban történik meg, de a mérések eredményei fogják alátámasztani. A tervező és a műszaki ellenőr ennek függvényében adja beleegyezését az aszfaltozáshoz” – foglalta össze az alpolgármester.

Fotó: Gábos Albin

Fontos útvonal

Az aszfaltozás elvégzésére kiírtak a közbeszerzési eljárást, két cégtől is érkezett árajánlat, így ezek kiértékelése után várhatóan februárban szerződést is írnak alá. A munkálat becsült értéke a kiírás szerint 4,6 millió lej.

Az 1,2 kilométeres hosszúságú útszakaszon jelenleg 40, illetve 20 kilométeres sebességhatár van érvényben, és az aszfaltozás mellett a körforgalmat is véglegesíteni kell még.

Jelenleg az elkerülő úton kell haladniuk azoknak a 3,5 tonnánál nagyobb súlyú gépjárműveknek, amelyek korábban a vasúti felüljáró hidat használták, ott ugyanis súlykorlátozást vezettek be. A híd tervezett újjáépítése idején pedig a nyugati irányból a városba érkező, illetve arra távozó autók csak ezen az útvonalon közlekedhetnek majd.