Már a munkaügyi miniszter is vizsgálódik Ditróban

Székelyhon 2020. február 02., 13:46

Violeta Alexandru munkaügyi miniszter „meglepődéssel” értesült a gyergyóditrói közösség magatartásáról a két Srí Lanka-i munkavállalóval szemben, és információkat kért velük kapcsolatban a területi munkaügyi felügyelőségtől.

Fotó: Beliczay László

Violeta Alexandru a parlamentben úgy nyilatkozott, a munkaügyi felügyelőségtől tájékoztatást kért a két Srí Lanka-i dolgozó munkavállalásának formai körülményeivel kapcsolatban, erre hétfőn kap választ. Ugyanakkor tárgyalt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnökével az ügyről, és várja a kivizsgálás eredményét.

{A}

Kifejtette, meglepődéssel értesült a közösség attitűdjéről a két, dolgozni kívánó emberrel szemben, hiszen

számos román állampolgár az ország határain kívül dolgozik, akiknek szükségük van a befogadó közösség elfogadására és tiszteletére, és senki nem akar olyan helyzetet, amikor például a külföldi közösség tagjai nem akarnák megvásárolni egy román pék keze által készített kenyeret.

Hozzátette, ő is szeretné, ha minél több román állampolgárt foglalkoztatnának a hazai vállalkozók, de az üzlettel kapcsolatos döntések a cégtulajdonost illetik meg.

Mint beszámoltunk róla, gyűlöletkeltés, illetve diszkrimináció miatt indít bűnvádi eljárást a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság a Ditróban történtek kapcsán. Ezt követően vizsgálatot indított az ügyben az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) is.

{K1}

Az 5500 lakosú, 98 százalékban magyarok által lakott gyergyószéki Ditróban két héttel ezelőtt állt munkába két Srí Lanka-i pékmester, akiket a pékséget működtető helyi vállalkozó munkaközvetítő cég segítségével szerződtetett, miután megelégelte, hogy nem talál helyben megfelelő munkaerőt. A sötét bőrű pékeket bevándorlóknak tekintette a község lakosságának egy része, és ellenségesen viszonyult hozzájuk. A feszültségeket miatt a település polgármestere szombatra falugyűlést hívtak össze, amelyen kiderült: elsősorban nem a ditrói pékségen alkalmazott vendégmunkások megjelenését kifogásolja a község lakossága, hanem a pékséget működtető helyi vállalkozónak a magatartását, aki szerintük nem becsüli meg a helyi munkaerőt.